Úno 042014
 

Zánět krčních mandlí může být bakteriálního nebo virového původu. Přesnou příčinu dokáže rozeznat jen lékař, který potom rozhodne o nejlepším způsobu léčby. Ale co dělaly s tímto onemocněním naše prabáby v době, kdy medicína byla ještě hodně zaostalá a navíc k lékařům měli přístup jen ti nejzámožnější?

1. Klasický recept ze zemědělských oblastí využívá červenou řepu, mrkev a okurky. Očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a pak přes pláténko vymačkáme zeleninu tak, aby nám vzniklo tři sta mililitrů mrkvové, sto mililitrů řepné a také sto mililitrů okurkové šťávy. Vše promícháme  a vypijeme. Lék se podává jednou denně po dobu pěti dnů. Dnes si samozřejmě můžeme práci trochu ulehčit a místo struhadla a pláténka prostě použijeme odšťavňovač – díky tomu nám stačí výrazně méně zeleniny.

2. Prabáby, které měly přístup k bylinkám, při léčbě suchého kašle využívaly fialkové květy. Vzaly přibližně tři lžíce sušené drogy, zalily je půl deci mléka a nechaly přejít varem. Po částečném vychladnutí se tekutina přecedila přes pláténko, květy vymačkaly a když léčivo dosáhlo pokojovou teplotu vypila. Tento lék se doporučuje podávat v případě zánětu mandlí dvakrát denně. Pozor, naše babičky byly schránčlivé a využily při stejné i vylouhované fialky. Na pánvi je hodily do rozpuštěného másla, zamíchaly (ale nesmažily), teplou směs nanesly na nějaký kus látky, který pak na spaní upevnily kolem krku.

3. Z bylinek se dá využít i pískavice řecké seno. Dvě lžíce semen zalijeme vodou a vaříme na malém plameni přibližně půl hodiny. Tekutinu pak necháme vychladnout, přecedíme a používáme jako kloktadlo dvakrát denně.

4. Už v devatenáctém století byly v našich zemích dostupné citrony i když nebyly tak levné jako dnes a přístup k nim měli hlavně měšťané. A velmi brzy si lidé všimli, že tyto plody se hodí nejen na vaření či dochucení nápojů, ale že mají i léčivé účinky. A tak vzniklo mnoho různých přípravků, které tento nejpopulárnější citrus využívají. A dá se použít i na zánět krčních mandlí. Vezmeme jedno ovoce, rozpůlíme ho a obě půlky řádně opepříme a jednu také mírně osolíme. Opatrně koření se solí zamáčkneme lžičkou a na střídačku vylizujeme obě půlky. Nakonec zbytek šťávy vymačkáme přímo do pusy. Opakujeme dvakrát denně.

5. A babský tip na konec. Během zánětu krčních mandlí pijme silné vývary, léčivé čaje a jezme pouze ovoce po dobu přibližně pěti dnů.