Čvc 222014
 

Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty. A protože ořechy barví téměř cokoliv, tuto vlastnost můžeme využít i na vlasy. Ty získají krásnou hnědou barvu a navíc obohatíme kůži na hlavě (tím pádem i vlasové cibulky) slušnou dávkou křemíku, vitamínu B, draslíku, selenu, vápníku a beta karotenu.

Metod barvení je více a mají různou účinnost a také se trošku jinak připravují. Výrobně nejsnadnější je odvar ze slupek. Nasekáme je na menší kousky, zalijeme vodou a na staženém sporáku vaříme půl druhé hodinky až dvě. Vznikne nám velmi tmavá tekutina, kterou používáme po umytí hlavy na poslední opláchnutí vlasů. Při dalším mytí většina barvy zmizí.

Trvalejší a výraznější výsledek nám zajistí kašička ze slupek. Její výroba není složitá, jen si musíme ještě sehnat nějaký olej.  Nejvíce se doporučuje kokosový nebo panenský olivový, ale pokud barvu z ořechových slupek zkoušíme poprvé, efekt splní vlastně cokoliv, co máme v kuchyni. Jestliže nám výsledek bude vyhovovat, tak si pro budoucí barvení vlasů pořídíme už něco kvalitnějšího. Slupky rozmixujeme s vybraným olejem tak, aby nám vznikla kašička. Naneseme ji v rukavičkách na vlasy, zabalíme je do fólie a necháme účinkovat asi tak třicet minut.

Ten, kdo má doma odšťavňovač, může se pokusit čerstvé ořechové slupky odšťavnit. Tekutinu pak rozmícháme v poměru jedna ku jedné s vodou a přidáme přibližně lžíci oleje (zase to, jaký si vybereme, záleží na tom co máme rádi či co je zrovna po ruce). Směs pak zase naneseme na vlasy a necháme účinkovat pod fólií asi tak půl hodiny a nakonec opláchneme.

Ve všech případech nesmíme zapomínat na to, že ořech opravdu hodně barví. Takže ve vaně či umyvadle se snažíme všechno nepocákat a také si dáváme pozor na kůži na čele či obecně na obličeji a krku. Nejlepší je začít od prvního návodu. Je nejjednodušší a také nejsnadněji zjistíme, jestli náhodou u nás při barvení nevznikne nějaká nežádoucí alergická reakce. Ořech je sice plně přírodní, ale každý typ kůže může reagovat trochu jinak.