Říj 102012
 

Moderní život plný spěchu je nerozlučně spjat se stresem. Asi každý člověk si všiml, že jedním z nejjednodušších léků, jak ho odstranit, je jídlo. Jenže toto „léčivo“ má i svou druhou, mírně negativní stranu. Když budeme na neustálý stres reagovat vždy konzumací nějakých pokrmů, tělu ublížíme přinejmenším stejně. Je nutno jako vždy dobře vybírat a k jídlu přistupovat s rozumem.

Když jíme, cítíme se uvolněněji a lépe (anorektici prominou). Ale je opravdu obrovský rozdíl mezi tím, když jíme jakékoliv jídlo a nebo když si vybíráme potraviny, které přímo působí i na naši psychiku i v malých množstvích. I v prvním případě přijde chvilka psychického relaxu, ale při pravidelné „léčbě“ čímkoliv nám najednou začnou velmi rychle přibývat kila a s tím se mohou objevit samozřejmě i další zdravotní problémy. Ty stres nejpravděpodobněji jen posílí. Proto by si každý měl vybírat jen to, co nám opravdu proti stresu pomáhá.

Obecně se dá říci, že velmi blahodárně na nás působí ovoce a zelenina. Tyto produkty rostlinné říše jsou převážně bohatým zdrojem minerálů, vitamínů a navíc obsahují flavonoidy, které přímo působí na lidskou psychiku tím, že nás uklidňují a zlepšují nám náladu. Nejlepší jsou ze „stresového hlediska“ banány, grepy, pomeranče, jablka, jahody, černý rybíz, paprika, okurka, řapíkatý celer, zelí a rajčata (zvláště pokud si je promícháme s čerstvě nakrájenou bazalkou). Dalším užitečným protistresovým přírodním lékem jsou různé oříšky a semínka, včetně pistácií či mandlí.  Našemu tělu dodají potřebný hořčík a železo, díky čemu se nám podaří uvolnit psychické napětí. V mandlích je navíc na psychiku působící fenylanin. Vše ale by mělo být v nesolené podobě a dokonce pokud možno i nepražené (i když tady už je to těžší). Nadměrné množství soli by anulovalo většinu pozitivních vlivů na vaše zdraví a ještě by přidalo pár negativních navrch.  Rozhodně bychom také měli zařadit na jídelníček (třebas k pravidelným snídaním) ovesné vločky. Uvolní nervové napětí, uklidní nás a v neposlední řadě pomohou nám s trávením, které může být negativně ovlivněno  stresem také.

Pokud by se člověk na jídlo proti stresu měl podívat přímo z hlediska antistresových látek, tak je nutno určitě vypíchnout vitamíny B. Ty nás sice přímo neuklidní, ale jsou velmi důležité při situacích plných nějakého nečekaného napětí. Pomáhají nám totiž udržet koncentraci a zlepšují klidné a racionální myšlení a to i v situacích, kdy jsme pod silným tlakem okolních událostí. Najdeme je ve většině čerstvého jídla, takže pokud si nepotrpíme na polotovary, měli bychom jich mít dostatek. Pozor ale na poživatiny, které ho odbourávají. Patří mezi ně právě různé jídla upravené konzervanty, káva, bublinkové limonády a také nikotin či alkohol. Významný je také hořčík. Jeho nedostatek se může projevit podrážděností, únavou nebo depresí. V takové situaci nám ho pomohou  doplnit sardinky, ořechy, luštěniny, vajíčka, zelí a nebo také velmi zdravá a užitečná červená řepa. No a na konec nesmíme zapomínat na aminokyseliny tyrosin a tryptofan. Ve stresových situacích se zmenšuje jejich obsah v těle ň a tím pádem se stáváme ještě méně odolní při dalších situacích plných stresu. Jsou důležité pro produkci serotoninu. Tělo je může získat z ořechů, fíků, semínka slunečnice a dýně, luštěniny, ovesné vločky a mandle.