Kvě 222012
 

Borovice je jedním z nejrozšířenějších stromů v naší zemi. Každému je jasné, že se z ní dělají podlahy, nábytek, používá se jako palivo či dokonce jako stavební materiál. Ale zároveň jde o léčivou rostlinu, jejíž skvělé účinky na lidské zdraví znali již naši prapředkové.  Ale na šamanství babiček zaříkávaček to samozřejmě nekončí. I v dnešní době je tento strom oblíbený při produkci kosmetických či farmaceutických prostředků. A květen je nejlepší období, kdy sílu borovice můžeme využít i v domácích podmínkách.

Borovice byla využívána v medicíně od pradávných dob. Lidé si záhy všimli, že má protizánětlivé a desinfekční účinky, které byly dříve velmi důležité, zvláště pokud jde o hojení různých zranění, o jaká v minulosti nebyla nouze. Mladé výhonky tohoto jehličnanu obsahují různé silice, vitamín C, karoten, minerální soli, ale také antioxidační flavonoidy nebo fenoly, které zvyšují odolnost a mají očišťující účinky.

Borovicové preparáty se dnes nejčastěji využívají při nemocech horních cest dýchacích. Užitečné jsou nejen pro dospělé, ale vhodné bývají i pro menší děti. Látky které obsahují jsou velmi pomocné při očišťování průdušek navíc dokážou ničit bakterie a uvolňují svaly u dolních cest. Také je možno je využít na žaludeční a močové problémy, mladé výhonky pomáhají při pocení, horečkách a obecně dokážou posílit organismus. Dá se je také využít pro léčení některých kožních onemocnění. Borovicový olej se často inhaluje při nachlazeních, bolestech v krku a rýmách.

Velmi jednoduchým léčivem, jaké si člověk může z borovice na jaře připravit, je borovicový sirup. Je nutno si na něj nasbírat mladé výhonky tohoto jehličnanu (světle zelené konečky větví). Měli bychom sbírat pouze takové, které nepřesahují délku přibližně dvanácti centimetrů, pokud možno z mladých stromů (při odřezávání se snažíme borovici neničit).  Nejlepší je sbírat je v květnu, kdy jsou doslova přeplněné éterickými oleji, vitamínem C a minerálními solemi. Díky tomu náš domácí lék bude mít opravdu velmi dobré účinky například na suchý kašel nebo jiné důsledky či příznaky nepříjemnějších nachlazení. Pomáhat bude také i s pocením a zvýší nám odolnost. Je vhodný pro děti.

Výhonky napěchujeme  do nějaké větší sklenice, prosypeme cukrem a odložíme na teplé místo přibližně na dva až tři týdny – nevíčkujeme, stačí ovázat gázou a připevnit jí gumičkou. Vzniklý sirup slijeme do vyvařených a vysušených lahviček. Je také možné celý proces urychlit. Borovicové výhonky zalijeme vodou, povaříme na malém plamínku přibližně půl hodiny (pozor moc prudké vaření může způsobit vylučování nepříjemně vonících éterických olejů, které mohou pokazit chuť sirupu), přecedíme, do tekutiny přidáme cukr a vaříme přibližně dvě hodiny. Vzniklý hustý sirup taktéž přelijeme do lahviček a odložíme na horší, zimní či podzimní, časy. Při zdravotních problémech podáváme u dospělých jednu lžíci třikrát denně, u dětí jednu lžičku stejně často. Dá se také vmíchávat do čaje.