Kvě 052015
 

Borovicový med (tedy přesněji spíše sirup, protože ho nevyrábí včely z pylu či medovice, ale my sami z cukru) je velmi dobrý lék proti nachlazení a také, pokud ho podáváme pravidelně, zlepšuje naši imunitu – dá se používat i například na lívance, ale je to trochu škoda.  Vyrábí se na jaře, kdy na větvích borovic začnou rašit čerstvé výhonky.

Sirup pomáhá odkašlávat a má také antibakteriální účinky. Podává se i při angínách, které doprovází nepříjemné škrábání a bolest v krku. Je velmi dobrým zdrojem vitamínu C, navíc obsahuje cenné minerály a silice, které pomáhají posílit obranyschopnost organismu. Je možné ho přidávat i do čaje, ale ten buď musíme vypít téměř okamžitě a nebo ho vmícháme až po částečném vychladnutí – borovicový med působením tepla velmi rychle ztrácí velkou část svých skvělých vlastností.

Recept:

1. na nějakém neprašném místě daleko od civilizace si nasbíráme mladé výhonky borovic. Neměly by být delší než deset centimetrů. V ideálním případě je sbíráme z čerstvě pokácených stromků, ale to se moc často nepodaří. V rámci šetrnosti proto „neškubeme“ jeden strom, ale z každého si vezmeme jen pár výhonků.
2. doma je očistíme a zbavíme hnědých šupinek. Pokud možno je nemyjeme – proto si dáme záležet při výběru opravdu čistého místa sběru.
3. výhonky začneme ukládat vrstvami do vyvařených a suchých sklenic, každou vrstvu prosypeme cukrem (můžeme použít klasický bílý, ale přeci jen lepší je třtinový).
4. nakonec ještě všechno pořádně udusáme, například paličkou od hmoždíře a přikryjeme víčkem – nezašroubováváme ho, jde jen o to, aby nám tam nepadali různí hmyzové.
5. sklenici vystavíme na nějaké slunečné místo, obden víčko utáhneme, protřepeme ji a pak znovu odvíčkujeme a necháme jen přikrytou.
6. čekáme dokud výhonky nepustí šťávu a ta nezíská hnědou barvu (borovicový med vypadá přibližně jako čaj). Trvat by to mělo zhruba čtyři týdny.
7. Pak už jen stačí sirup přecedit přes gázu, tu pečlivě vymačkat, přelít do vyvařených sklenic a všechno můžeme uskladnit. Vydržet by měl bez problémů až do dalšího jara.

Pokud podáváme borovicový med jako prevenci, tak stačí jedna lžíce denně pro dospělého a jedna lžička pro dítě. V případě nemoci dávku ztrojnásobíme.

  3 Responses to “Borovicový med (sirup)”

  1. Je rozdíl mezi borovicovým a smrkovým sirupem ? Dělala jsem ze smrkových výhonků a když jsem při potřebě otevřela lahev, nejdříve se z lahve vyřítila pěna jako u perlivého vína a chuť to má také takovou. Kde jsem udělala chybu? V receptu byl ještě citron, kterým se vše prokládalo ale ten jsem tam nedala. Myslela jsem, že to byla ta chyba ale tady ve vašem receptu citron také není. Děkuji za odpověď. Marie

    • Účinky má smrkový i borovicový sirup podobné. S tím citronem je to dost divné, u sirupů (medů) vyráběných zasypáváním nějaké léčivky cukrem se snad nikdy nedávají (právě aby to nezačalo kvasit).

  2. Nemohla by to zperlivění mít na svědomí nějaká ta hnědá šupinka – jestli jsem nějakou nepřehlédla, jinak mě nic nenapadá. Příště udělám i borovicový sirup. Marie