Dub 212017
 

Bršlice kozí noha je velkým nepřítelem mnoha zahradníků, kteří ji považují jen za velmi otravný plevel. Není divu. Pokud její výskyt pravidelně a nekompromisně neregulujeme, dokáže rychle zamořit celou zahradu. Ale na těchto stránkách se pěstitelským problémům přeci jen nevěnujeme. Naším tématem je zdraví a z tohoto hlediska je bršlice a její léčivé účinky velmi zajímavá.

Název napoví

Latinsky se bršlice kozí noha jmenuje Aegopodium podagraria, a protože podagra je starší název pro nemoc nazývanou dnes dna, už je asi všechno jasné. I jeden anglický lidový název, goatweed, dnu jasně zmiňuje a další, gerard herb, zase připomíná svatého Gerarda, patrona lidí trpících různými druhy revmatu. Podle archeologických vykopávek se bršlice ve formě obkladů používala k léčbě bolestí kloubů či dny nejpravděpodobněji již od pravěku. Ve středověku ji navíc mniši pěstovali v klášterních zahradách i jako zeleninu. V sedmnáctém století se jejími léčivými účinky podrobně zabýval britský lékař a bylinkách Nicolas Culpeper. Velmi populární se stala v druhé polovině devatenáctého století a na začátku století dvacátého, kdy její užívání při artritidě a dně doporučoval slavný švýcarský propagátor fytoterapie Johann Kunzle.

Léčivé účinky

Využití při různých potížích s klouby je tedy jasné. Na dnu působí mimo jiné tím, že urychluje odstraňování kyseliny močové z našeho těla. Ale tím léčivé účinky bršlice kozí nohy rozhodně nekončí. Od středověku se využívala také při ischiasu, ledvinových kamenech, zánětu močového měchýře, jako obklad při pokousání hmyzem a při problémech s trávicím systémem. Urychluje metabolismus, zlepšuje trávení a je oblíbenou bylinkou používanou při jarních očistách organismu. Podle některých vědeckých výzkumů obsahuje léčivé látky, které mohou být pomocné v boji se zlatým stafylokokem, určitými druhy plísně a bakteriemi způsobujícími zápal plic. Obsahuje velké množství vitamínu C, karoten, železo, mangan, měď, vápník, hořčík, draslík, saponiny, přírodní silice a flavonoidy.

Bršlice kozí noha v kuchyni

Chuť bršlice je velmi jemná, slabounce nahořklá, může trochu připomínat vůni mrkvové nati. Čerstvá se používá při přípravě různých jarních salátů i pomazánek, přidává  k odšťavňovanému ovoci či zelenině, vyrábí se z ní pesto a také ji můžeme dávat i do různých polévek. Během sezóny je rozumné si trochu bršlice nasušit a pak ji lze celoročně používat i jako zdravé koření. A pro inspiraci ještě se podívejme na jeden recept na čistě bylinkový jarní salát. Vezmeme pár hrstí bršlice, přidáme hrst medvědího česneku, půl hrstky pampeliškových listů, půl hrstky mladých kopřiv a pár lístků meduňky. Vše jemně nasekáme a promícháme s jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Samozřejmě saláty nemusíme dělat jen čistě z bylinek. Bršlice kozí noha se skvěle kombinuje z mnoha různými klasickými surovinami jako jsou okurky, rajčata, celer nebo papriky.