Říj 082012
 

Koriandr na zahrádceKoriandr zná většina z nás jako koření, které v kuchyni obohatí potraviny o  zajímavou, exotičtější příchuť. Je součástí u nás velmi populární kořenící směsi, kterou nazýváme kari. Ale koriandr bychom si měli vážit nejen za to, že přidává dobrou chuť jídlu. Tato bylina je i opravdu užitečná léčivka, která nám může pomoci s různými neduhy.

Původ koriandru můžeme hledat na Blízkém Východě a v oblasti Středozemního moře. Rozšířil se ale na většinu kontinentů a v dnešní době významnými pěstiteli tohoto koření jsou Čína, Indie, Pákistán, Sýrie, Rusko, Gruzie, země Střední Evropy, Maroko a Etiopie. Pěstuje se jak pro své voňavé lístečky tak i pro plody (semena), která jsou skvělým zdrojem silicí. Síla a množství silic, které se z koriandru získají, záleží od doby sklizně.  Čím zralejší tím lepší. Vůně a chuť byliny záleží také od toho, v jakém regionu se pěstuje, například ruská je ostřejší a etiopská zase aromatičtější.  Koriandr je také medonosný (informace o výnosnosti z hektaru se ale velmi různí podle země, rozdíly jsou i několikanásobné).

Bylina koriandru obsahuje, kromě nepopíratelných aromatických vlastností, také mnoho pro zdraví užitečných látek. Jsou zde antioxidanty, vitamíny (A, C, B a PP) a minerály (vápník, sodík, fosfor a draslík). Lístečky této léčivky mají protizánětlivé vlastnosti a také mohou působit jako lehké analgetikum. Koriandr povzbuzuje žaludeční činnost a zvyšuje chuť k jídlu, proto bývá také občas doporučován lidem, kteří trpí nechutenstvím nebo dokonce anorexií. Pomáhá při trávení, ale zároveň dokáže řešit i problémy s mírnými průjmy a žaludečními chřipkami.

Koriandr působí močopudně a dokáže snižovat horečku, takže může být užitečný i při různých obtížích, které přicházejí během chladnějších ročních období. Dříve se na Dálném Východě používal také jako léčivo při břišním tyfu. Silice obsažené v koriandru pomáhají tělu v boji s viry a baktériemi. Tato bylina dokáže osvěžit dech a někteří ji také používají na afty. Látky v koriandru obsažené jsou součástí léků bojujících proti alergiím, ekzémům a různým mykózám. Výtažky z rostliny mají blahodárné účinky na pokožku a je možné je najít v různých kosmetických prostředcích.

Od pradávných dob se využívá při anémii a ve středověku byla tato bylina často felčary doporučována lidem, kteří trpěli nespavostí. Dnes pro změnu věda prokázala, že působí velmi dobře na cholesterol a celkově se dá říci, že její časté užívání pomáhá udržovat naše srdce a oběhovou soustavu v dobré formě. A účinky antioxidantů a vitamínů, které tato bylina obsahuje, působí jako prevence proti rakovině a navíc posilují náš imunitní systém. Abychom si vychutnali a tělu dopřáli veškerá dobrodiní, které koriandr může nabídnout i pokud ho užíváme  „jen“ jako koření, je třeba ho přidávat do jídel těsně před koncem varu. Nejenže tím zachováme nejvíce léčivých sil této byliny, ale také dá pokrmu výrazně silnější aroma, než kdybychom ji vyvařovali jako ponožky.

Z koriandru si můžeme doma připravit i různé medikamenty. Na omývání pokožky (hodí se např. při problémech z akné) nebo na rychle se mastící vlasy, můžeme vytvořit z jedné lžíce semínek nebo půl druhé lžíce čerstvých lístečků léčivý nálev. Stačí léčivku zalít vroucí vodou a za občasného promíchání necháme dvacet minut odstát. Na zácpu, nadýmání a nechutenství může pomoci koriandrový olejíček. Jednu sklenici nasekaných čerstvých listů nebo půl sklenice rozdrcených plodů lehce pokropíme lihem zředěným na cca 40 procent. Poté je zalijeme čtvrt litrem teplého ale ne horkého olivového oleje, sklenici uzavřeme a necháme sedm dní louhovat. Léčivo podáváme po lžících jednou až dvakrát denně. Tento olejíček můžeme použít i jako kosmetický prostředek na lámavé a vypadávající vlasy.