Čvc 192017
 

Příprava bylinkových octů je velmi snadná. Dá se říci, že vždy postupujeme téměř stejnými kroky a jen suroviny se podle druhu mírně liší. Vše potřebné bychom měli najít buď v kuchyni nebo na zahrádce a nebo na louce či v obchodě s bylinkami. Pokud svůj výrobek chceme používat i jako léčivo k přímé konzumaci a ne pouze jako dochucovadlo do salátů či při vaření, je rozumné použít jako základ nějaký kvalitnější ocet, jako je například jablkový.

Základní postup výroby

Obecně se zalévá sušené bylinky vybraným octem v poměru jedna ku dvěma až třem ve prospěch octa. Pak  sklenici uzavřeme. Pokud používáme kovová víčka, dáme mezi ně a okraj použité nádoby ještě pergamenový papír. Uskladníme v tmavém místě s pokojovou teplotou.  Může být například zavřená v nějaké méně často otevírané skříňce u linky. Denně jemně protřepeme. Každý týden bylinkový ocet ochutnáme, jestli už není hotový. Délka louhování záleží na surovinách, většinou to ale trvá tak tři až čtyři týdny. Nakonec už jen hotový octík přecedíme do vyvařené lahve a uzavřeme buď korkem nebo plastovým víčkem.

Mateřídouškový ocet

Sklenici sušené mateřídoušky promícháme ještě se lžičkou velmi hrubě nadrceného (spíše jen zmáčknutého) pepře a lžičkou koriandru. Delší louhování v tomto případě přidává směsi na pikantnosti, účinky se ale nemění. Pokud chceme mateřídouškový ocet pít jako prevenci nebo lék, tak se ředí s vodou v poměru šest ku jedné. Podává se pro zlepšení imunity a pročištění trávicí soustavy. Je také velmi chutný jako součást různých dresingů či zálivek pro zeleninové saláty.

Ocet z řepíku a kociánku

Budeme potřebovat po půl sklenici od každé byliny. K tomu ještě pro vůni a chuť přidáme kousek rozlámané kůry z pravé skořice a nějakých osm hřebíčků. Kromě kulinárních účelů se tento bylinkový ocet používá hlavně při různých detoxikačních kúrách zaměřených na očistu jater a povzbuzení činnosti žlučníku. Podává se půl sklenice dvakrát denně po dobu deseti dní. Další detoxikaci bychom podle doporučení lidových léčitelů neměli provádět dříve než za měsíc.

Heřmánkový ocet

Sklenici jedné z nejpoužívanějších bylinek tentokrát promícháme se zarovnanou lžičkou koprových semínek. Pak všechno zalijeme a necháme louhovat. V tomto případě velmi často stačí už dva týdny, aby výsledný ocet byl dostatečně aromatický a měl „ty správné grády“. Podáváme hlavně při žaludečních potížích, ale je vhodný i proti stresu nebo jako prevence proti nachlazení. Při problémech s trávením lidová medicína doporučuje vypít skleničku octa smíchaného s vodou (poměr čtyři až sedm ku jedné podle chuti) a trochou dobrého medu. Jako prevence se popíjí deci třikrát denně a proti stresu vypijeme dvě deci postupně po malých hltech během půl druhé hodiny.