Čvc 292012
 

Ke koření a k bylinkám ve spojení s jídlem většinou přistupujeme jen jako k velmi zajímavému dochucovadlu, které dá pokrmu tu správnou chuť. Ale tento pohled je mírně zkreslený, obé je možno brát i jako zajímavého pomocníka, který nám výrazně zlepší trávení.Už naše babičky věděly, že po jídle je velmi chutná a zdravá sklenička mátového čaje. Ale protože dnes máme globalizační éru a do našeho regionu se dostávají i výrazně exotičtější produkty v množství a ceně, o které by si předkové mohli nechat jen zdát. Takže dnes nejsme odkázáni jen na mátu, ale můžeme využít i zelený čaj, který je nejen výtečný na trávení, ale navíc je velmi dobrým antioxidantem. No ale zelený čaj do jídla spíše nenasypeme (i když existují například velmi chutné japonské zmrzliny s čajem) a máta není u nás tak tradičním kořením, to bychom museli vařit blízkovýchodní a částečně středomořskou kuchyni.

Klasickou skvělou bylinkou a také kořením je bazalka. Pomáhá při poruchách trávení, uklidňuje koliky a žaludeční křeče, omezuje plynatost. Je velmi chutná v různých salátech, je dobrým doplňkem k vajíčkům (zvláště pokud si děláme plněná), každý asi zná její využití u pokrmů obsahujících rajčata nebo rajský protlak (pokud máme rádi babicoidnější kuchyni, tak samozřejmě nesmíme zapomenout na kečup). V nouzi je možné si z ní udělat i čajík. Mnohem lepší je čerstvá, není příliš obtížné ji pěstovat v domácích podmínkách.

Výtečný je i rozmarýn. Bohužel trošku vymizel z našich kuchyní, předkové ho užívali výrazně více. No ale na stolech se už neobjevuje tolik skopového a zvěřiny jako dříve, takže to není zas až tak překvapivé. Zmenšuje vliv poruch trávení, odstraňuje žaludeční křeče a hlavně pomáhá trávit velmi tučná jídla. Využití rozmarýnu u zvěřiny a skopového (čili i jehněčího) je asi každému jasné, ale stojí za to udělat i pár pokusů s jinými masy, protože jim dodá překvapivě zajímavý nádech a pokud masné jídlo bude tučnější, tak užitím rozmarýnu zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Po několika desetiletích pauzy se konečně na naše stoly vrací i zázvor. A rozhodně nejde o nějakou exotiku nebo povrchní módu. Stačí se podívat do několika starších kuchařek a určitě tam na něj narazíte. A rozhodně to bude v množství větším než malém. Kromě omezení potíží s trávením také pomáhá při nevolnostech a také zmenší případně naši potřebu zvracet. Troška nastrouhaného čerstvého zázvoru se hodí do salátů, dobrý šmrnc dá i různým vývarům a stojí za to ho vyzkoušet i při pečení moučníků. Na trávení, ale také například při nachlazení, je známým a univerzálním všelékem zázvorový čaj, který si vytvoříme s kousku oloupaného a tence nakrájeného kořene zalitého vroucí vodou.

Kdo má rád pikantní jídla určitě bude potěšen. Kromě zázvoru totiž pozitivně na trávení působí i chilli. A navíc kapsaicin (občas uváděný i jako kapsicin), který obsahuje, pomáhá chránit  náš žaludek před negativním působením alkoholu, snižuje cholesterol a paradoxně může omezit vznik žaludečních vředů (paradox je v tom, že pikantní jídla jsou velmi nedoporučena při již rozvinutých vředech). Chilli využívejme do salátů, k masům, do omáček, do polévek a může být dobré k různým slaným zákuskům – zvláště pokud je zapíjíme něčím „ostřejším.“

Poslední doporučené koření je také exotika. Jde o hřebíček, který dokáže nejen odpuzovat komáry či omezovat bolesti zubů, ale navíc zlepšuje trávení, zvyšuje tvorbu slin a také pomáhá při vytváření žaludečních šťáv.  Jeho tradiční využití je spíše do sladka. Přidává se do kompotů a zavařenin nebo různých cukrovinek, ale nemusíme se bát ho využít i při vaření slaných jídel. Zajímavý nádech (ale v malém množství) může přidat masům a v některých rodinách nedají dopustit na rajskou, která kromě skořice obsahuje právě hřebíček.  No a v zimě ve svařáku je vůně hřebíčku téměř povinností.