Pro 072016
 

Naskládaná kořenová petrželKořenová petržel bezpodmínečně patří do každého pořádného vývaru a správná svíčková připravovaná klasickým způsobem se bez ní také neobejde. Používá se také při přípravě několika dalších omáček, salátů i polévek, ale rozhodně se nejedná o zeleninu, která by byla nějak výrazně populární. Její specifická chuť k přípravě jídel, kde by měla mít dominantní roli, příliš neláká. Na druhou stranu, když se na kořenovou petržel podíváme z hlediska lidského zdraví, máme tady další skvělou zeleninu s velmi zajímavými účinky na náš organismus.

Číst celé “Kořenová petržel – účinky na zdraví” »

Pro 052016
 

Jedlé kaštany v přepravceJedlé kaštany, čili plody kaštanovníku setého, jsou v téměř celé Evropě známá a oblíbená pochoutka. I v naší zemi mají nemálo příznivců, i když většina lidí si je dopřává jen během adventu, kdy se prodávají na většině vánočních trhů. Ale vlastně neexistuje žádný důvod, proč bychom tuto zdravou lahůdku neměli jíst častěji. Stačí jen vědět, jak na to. Číst celé “Proč a jak jíst jedlé kaštany” »

Lis 292016
 

Správně uvařený čaj ve skleněném hrnečkuČerný, zelený a bílý čaj patří k nejpopulárnějším nápojům na světě. V Asii si bez nich nedokážou představit život a od nepaměti jsou velmi oblíbené i v tak zvaném západním civilizačním okruhu. Navíc v posledních letech k nim lidé přistupují i jako k zajímavé a hlavně zdravější alternativě kávy. Jenže abychom z čaje dostali opravdu vše, co se v něm nachází, musíme ho umět správně připravit.

Číst celé “Jak správně připravit čaj” »

Lis 172016
 

Asi každý milovník japonské kuchyně, zvláště pokud si rád pochutnává na dobrém sushi, zná wasabi. Jedná se o velmi ostrou pastu zelenkavé barvy*, která se vyrábí z brukvovité rostliny nazývané občas také japonský křen. Málokdo ale ví, že tato pikantní specialita má zajímavé účinky a v omezeném množství se dá říci, že je i velmi zdravá.

Číst celé “Zdravý křen wasabi” »

Říj 072016
 

Palice česneku a stroužkyKvašený česnek naložený ve vodě se solí má jemnou a přitom stále nezaměnitelnou chuť. Skvěle se hodí do různých salátů, na chleby i chlebíčky nebo ho můžeme podávat například k sýrům či různým slaným mísám, spolu s nakládanými okurkami a paprikami. Ale nakládání česneku není jen o chuti či o uskladnění větší zásoby této zeleniny na později – je to také o zdraví.

Číst celé “Nakládání česneku pro zdraví” »

Zář 292016
 

Durian mnoho lidí považuje za nejsmradlavější ovoce na světě. Britský spisovatel a básník Anthony Burghes dokonce jeho konzumaci přirovnal k baštění sladkých malin ze záchodu. Ale v Asii našim připomínkám a znechucení převážně příliš nerozumí, durian je pro ně opravdová lahůdka – zvláště v Malajsii a Indonésii.

Číst celé “Nejsmradlavější ovoce – durian” »

Zář 092016
 

Sušená domácí rajčataTepelné zpracování ovoce a zeleniny si automaticky spojujeme s jistou (nebo v některých případech i úplnou) ztrátou prospěšných vlastností připravovaného jídla či nápoje. Částečně je to pravda, ale není to tak drastické, jak si většina lidí myslí a navíc v některých případech se právě díky tepelné úpravě určité životně důležité látky stanou pro organizmus stravitelnější a nebo je schopen jich využít větší množství. Jednou z takových upravených plodin jsou  sušená rajčata.

Číst celé “Sušená rajčata pro zdraví i chuť” »

Čvn 212016
 

miska čerstvých jahodJahody to není jen sladká dobrota, kterou si vychutnáváme na začátku každého léta. Toto ovoce má i pozitivní vliv na naše zdraví – je zásobárnou mnoha vitamínů i minerálů, navíc prospívá játrům, ledvinám a srdci. Bohužel jahodová sezóna trvá celkem krátce a plody, které jsou k dostání po zbytek roku převážně moc kvalitní nejsou (o jejich nehorázné ceně ani nemluvě). Takže pokud si chceme zachovat něco málo z vůně a zdraví léta i na jiná roční období, nezbývá nám nic jiného, než ovoce nějak zpracovat. Velmi dobrý a v dávkování praktický je jahodový sirup, který lze připravit jak na teplo, tak i za studena.

Číst celé “Domácí jahodový sirup – recept za studena i na teplo” »

Čvn 082016
 

Listy olivových stromů byly využívány jako léčivo již před mnoha tisíci lety. Důkaz o tom najdeme mimo jiné v biblické knize Ezechiel, kde je zmíněn mezi jinými stromy i olivovník, jehož ovoce je pokrmem a listí lékem. To, že olivové listí či, abychom byli přesnější, látky, které obsahuje, může prospívat lidskému zdraví, potvrzují i různé vědecké výzkumy, které se v tomto případě provádí již od druhé poloviny devatenáctého století. Tehdy Pharmaceutical Journal poprvé publikoval studii, jejíž autor doporučoval listy olivovníku při léčbě horeček a malárie.* Číst celé “Olivové listy” »

Kvě 112016
 

zdravé hlavičky zeleného chřestuChřest je vytrvalá bylina, která původně pochází z Malé Asie a východního Středomoří. Záznamy o jeho kulinárním využití najdeme už v písemnostech ze starověkého Egypta a antického Řecka i Říma. Ve středověku se z Itálie chřest rozšířil i dále do Evropy, kde získal velkou popularitu a byl považován za luxusní lahůdku pro nejmocnější – často se mu říkalo zelenina králů. Před několika sty lety si lidé také začali všímat jeho léčivých účinků, které v poslední době postupně potvrzuje i moderní věda.

Číst celé “Chřest pro zdraví” »

Dub 152016
 

Menopauzu bohužel doprovází i mnoho nepříjemných vedlejších příznaků. Velmi časté jsou návaly horka, pocení a některé potíže spojené s psychikou, jako je například zvýšený neklid nebo nespavost. Během klimakteria dochází k hormonálním změnám, které je možno průběžně řešit různými léky a doplňky, ale mnoho žen se během přechodu spoléhá hlavně na bylinky*. Podívejme se na ty nejčastěji používané.

Číst celé “Bylinky na menopauzu” »

Dub 052016
 

Je pravda, že měsíček lékařský dokáže být krásnou ozdobou každé zahrádky nebo květináče, ale to by na článek na těchto stránkách věnovaných přírodnímu zdraví přeci jen nestačilo. Hlavně je to velmi kvalitní léčivá bylina, kterou lze snadno využít v domácí lékárničce. A navíc si ho velmi jednoduše můžeme vypěstovat jak doma tak i na zahrádce.

Číst celé “Pěstování měsíčku lékařského” »

Bře 282016
 

Při hledání zeleniny nebo ovoce bez pesticidů nejčastěji zamíříme do obchodů, které prodávají čerstvé plodiny se značkou bio nebo na farmářské trhy či k nějakému známému zemědělci nebo zahrádkáři. Ale v některých případech můžeme sáhnout i po obyčejné zemědělské velkoprodukci prodávané v supermarketech. Sice možná úplně bez pesticidů nebude, ale jejich koncentrace je v porovnání s jiným ovocem a zeleninou z velkoobchodů relativně malá.

Číst celé “Ovoce a zelenina bez pesticidů” »

Úno 202016
 

Bez nového koření si klasické vaření snad ani nelze představit. Najdeme ho v nesčetném množství polévek a omáček nejen české, ale i celosvětové kuchyně. Nové koření pokrmům přidává specifickou vůni i chuť, která trochu připomíná kombinaci pepře, skořice, muškátového oříšku a hřebíčku, navíc se díky němu výrazně zlepšuje stravitelnost těžších jídel. A na tom léčivé účinky sušených plodů amerického pimentovníku rozhodně nekončí.

Číst celé “Nové koření a naše zdraví” »

Pro 142015
 

Hvězdy a vesmír člověka fascinovaly od nepaměti. Existují záznamy, že již před čtyřmi tisíci lety v dobách pradávné Babylonie se hvězdopravci snažili zjistit, jestli mají vliv na lidský život a pokud ano, tak jaký. Nejznámějším výsledkem jejich práce jsou horoskopy, které se mimo jiné zabývají i zdravím. Podle astrologů má každé znamení zvěrokruhu předpoklady k některým specifickým zdravotním problémům. A s těmi nám mohou pomoci i bylinky.

Číst celé “Zdraví a bylinky podle horoskopu” »

Lis 142015
 

Ještě přibližně před čtvrt stoletím u nás nikdo moc ovoce liči, zvané také čínská švestka, neznal. Později se začalo objevovat v podobě různých kompotů a v dnešní době si ho občas můžeme dopřát i čerstvé – zvláště během předvánočních týdnů. Na první pohled možná moc přitažlivé není, je to taková divná bradavičnatá kulička červené barvy. Ale po oloupání se před námi objeví bílá šťavnatá dužina s příjemnou vůní připomínající růže, která je navíc plná zdraví.

Číst celé “Čínské ovoce liči” »

Říj 112015
 

Černucha setá byla jako léčivá rostlina využívaná od pradávna. Konec konců o tom svědčí i jeden z názvů oleje z černuchy, kterému se kdysi říkalo zlato faraonů. Někdy se o něm s mírnou nadsázkou dokonce tvrdilo, že léčí vše kromě smrti. Je jasné, že až tak dokonale zázračný není, ale i tak možnosti jeho využití v domácí léčbě jsou imponující.

Číst celé “Olej z černuchy seté” »

Zář 132015
 

Během posledního čtvrtstoletí alternativní medicína zažívá rozmach, který po silně technokratickém jednadvacátém století asi už nikdo moc nečekal. Lidé se zajímají o přírodnější způsob života, vrací se k metodám našich prababiček a také znovuobjevují moc a sílu ukrytou v přírodní říši. To je i případ nenápadné rostlinky s latinským názvem Cistus incanus neboli česky cist šedavý.

Číst celé “Cistus incanus neboli cist šedavý” »

Čvn 242015
 

plody morušeMoruše bílá původně pochází z Číny, ale rozšířila se již téměř do celého světa. Její listy jsou potravou bource morušového, pěstuje se také jako okrasná dřevina a ojediněle ji zahrádkáři mají jako ovocný strom (plody mají různé barvy – i na bílé moruši mohou být černé bobule*). Zajímavá je i z hlediska domácího léčitelství, už ve starověku se využívala v čínské medicíně.

Číst celé “Moruše bílá pro zdraví” »