Zář 132017
 

Chmel si asi naprostá většina lidí automaticky spojuje se zlatým mokem, který s mírnou nadsázkou patří k mezinárodně nejznámějším symbolům naší vlasti. Ale už málokdo tuší, že se jedná i o tradiční léčivou bylinu využívanou ve fytoterapii už od nepaměti. Má zajímavé účinky, které můžeme vyzkoušet i při domácí léčbě některých potíží. Nejjednodušší a nejpraktičtější je asi příprava chmelového čaje.

Číst celé “Chmelový čaj” »

Domácí borůvkový sirup

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Domácí borůvkový sirup
Srp 012017
 

Dříve borůvky bývaly typicky letní ovoce, se kterým jsme se setkávali jen od července do září. Dnes díky oblibě kanadské varianty a velmi rozvinutému mezinárodnímu obchodu s ovocem si je můžeme dopřát i během celého roku. Ale stejně klasická borůvková sezóna má pořád něco do sebe. Je to čas pečení různých výtečných koláčů, vaření ovocných knedlíků i pirohů a samozřejmě také přípravy borůvkových marmelád a sirupů. A ty nám pak v zimě pomohou udržet vzpomínku na léto a na čas, kdy jsme po hrstech jedli velmi chutné a také velmi zdravé ovoce.
Číst celé “Domácí borůvkový sirup” »

Jak sušit meruňky

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jak sušit meruňky
Čvc 082017
 

Ještě před patnácti až dvaceti lety si většina lidí pod pojmem sušené ovoce dokázala představit hlavně křížaly a možná kolem vánočních dnů také datle nebo fíky. Dnes je situace jiná a popularita sušených plodů neustále roste. Zlepšují trávení, jsou zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek, rychle dodají tělu energii a v neposlední řadě mohou být zajímavou alternativou k sladkostem. Mezi nejoblíbenější jednoznačně patří  meruňky. A ty si můžeme docela snadno sušit i doma.

Číst celé “Jak sušit meruňky” »

Meruňkový sirup

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Meruňkový sirup
Čvc 052017
 

Během letní sezóny je rozumné využít situaci a pokud možno jíst co nejvíc meruněk. Nejenže tím potěšíme svůj mlsný jazýček, ale navíc prospějeme zdraví a kráse. Bohužel čas, kdy zlatavooranžové plody hostí na pultech obchodníků, je velmi krátký. Proto stojí za to si uchovat trochu chuti i zdraví prospěšných látek, které toto ovoce obsahuje, i na zimu. Například tak, že si uděláme meruňkový sirup.

Číst celé “Meruňkový sirup” »

Pěstování zázvoru doma

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pěstování zázvoru doma
Čvn 242017
 

Začíná klíčit oddenek zázvoruZázvor není pouze velmi aromatické koření, které máme nerozlučně spojené s chutí i vůní asijské kuchyně. Jedná se také o velmi užitečnou rostlinu se zajímavými léčivými účinky. Pro zdravotní účely se v naprosté většině případů používá celý oddenek, jenž můžeme v dnešní době celkem snadno pořídit v obchodě. Ale skoro stejně jednoduše ho lze pěstovat i doma. Pokud ho chceme používat pro léčbu, je to rozhodně lepší rozhodnutí než nákup, protože budeme mít pod úplnou kontrolou, s jakými chemikáliemi se během růstu dostane do kontaktu. U zázvorů průmyslově pěstovaných a tím pádem i nejpravděpodobněji hodně hnojených to nikdy nevíme.

Číst celé “Pěstování zázvoru doma” »

Zdravé třešně

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zdravé třešně
Čvn 122017
 

Dozrávající třešně na stromuTřešně, jeden ze symbolů nadcházejícího léta, jsou ze zdravotního hlediska spolu z višněmi jednoznačně velmi zajímavé ovoce. Sice se z osmdesáti procent jedná jen o obyčejnou vodu, ale těch zbylých dvacet opravdu stojí za pozornost. Celkově přispívají k lepšímu fungování organismu a navíc podle různých vědeckých výzkumů jsou či mohou být prospěšné při léčbě či zmírnění negativních dopadů některých nemocí. Podívejme se podrobněji, co se kromě pecky v těchto malých plodech ještě skrývá.

Číst celé “Zdravé třešně” »

Bršlice kozí noha – léčivé účinky

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Bršlice kozí noha – léčivé účinky
Dub 212017
 

Bršlice kozí noha je velkým nepřítelem mnoha zahradníků, kteří ji považují jen za velmi otravný plevel. Není divu. Pokud její výskyt pravidelně a nekompromisně neregulujeme, dokáže rychle zamořit celou zahradu. Ale na těchto stránkách se pěstitelským problémům přeci jen nevěnujeme. Naším tématem je zdraví a z tohoto hlediska je bršlice a její léčivé účinky velmi zajímavá.

Číst celé “Bršlice kozí noha – léčivé účinky” »

Zdravý kadeřávek

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zdravý kadeřávek
Dub 052017
 

Kapusta kadeřavá, známá také pod názvem kadeřávek nebo jarmuz, dlouhou dobu v našich kuchyních odehrávala jen roli popelky. Málokdo ji při vaření používal, pokud se vůbec na stole objevila, tak většinou jen jako zelená ozdoba nějakých pokrmů. V posledních letech se to mění. Kadeřávek začíná dobývat zpět ztracené pozice*. Mimo jiné i proto, že je velmi zdravý.

Číst celé “Zdravý kadeřávek” »

Rostliny v ložnici pro lepší spaní

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Rostliny v ložnici pro lepší spaní
Led 272017
 

Dříve se obecně uvádělo, že rostliny do ložnice rozhodně nepatří. Jednak jsou dalším zdrojem prachu, ale hlavně v noci vylučují oxid uhelnatý, jehož nadměrné množství výrazně zhoršuje kvalitu spánku. Je to pravda, ale… Jak ukázaly různé vědecké výzkumy, existují rostliny, které nám v ložnici naopak pomohou a komfort při spaní výrazně zvýší.

Číst celé “Rostliny v ložnici pro lepší spaní” »

Bylinky na oči

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Bylinky na oči
Pro 282016
 

Zelené okoV posledních přibližně dvaceti letech roste počet lidí, kteří mají různé potíže se zrakem. Dá se říci, že se jedná o civilizační problém, protože přibližně od devadesátých let jsme díky technologickému vývoji téměř všichni začali postupně trávit mnohem více času  u různých obrazovek. Je celkem jedno, jestli je koukáme od počítače, televize nebo nyní všudypřítomného mobilního telefonu – zrak namáhají všechny. Ideálním řešením různých potíží s očima by byl život na pustém ostrovu bez různých moderních vymožeností, ale to je jen krásná utopie. Takže se raději spolehněme na lékaře a navíc nám v mnoha případech oči pomohou chránit a léčit i bylinky.

Číst celé “Bylinky na oči” »

Kořenová petržel – účinky na zdraví

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Kořenová petržel – účinky na zdraví
Pro 072016
 

Naskládaná kořenová petrželKořenová petržel bezpodmínečně patří do každého pořádného vývaru a správná svíčková připravovaná klasickým způsobem se bez ní také neobejde. Používá se také při přípravě několika dalších omáček, salátů i polévek, ale rozhodně se nejedná o zeleninu, která by byla nějak výrazně populární. Její specifická chuť k přípravě jídel, kde by měla mít dominantní roli, příliš neláká. Na druhou stranu, když se na kořenovou petržel podíváme z hlediska lidského zdraví, máme tady další skvělou zeleninu s velmi zajímavými účinky na náš organismus.

Číst celé “Kořenová petržel – účinky na zdraví” »

Proč a jak jíst jedlé kaštany

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Proč a jak jíst jedlé kaštany
Pro 052016
 

Jedlé kaštany v přepravceJedlé kaštany, čili plody kaštanovníku setého, jsou v téměř celé Evropě známá a oblíbená pochoutka. I v naší zemi mají nemálo příznivců, i když většina lidí si je dopřává jen během adventu, kdy se prodávají na většině vánočních trhů. Ale vlastně neexistuje žádný důvod, proč bychom tuto zdravou lahůdku neměli jíst častěji. Stačí jen vědět, jak na to. Číst celé “Proč a jak jíst jedlé kaštany” »

Jak správně připravit čaj

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jak správně připravit čaj
Lis 292016
 

Správně uvařený čaj ve skleněném hrnečkuČerný, zelený a bílý čaj patří k nejpopulárnějším nápojům na světě. V Asii si bez nich nedokážou představit život a od nepaměti jsou velmi oblíbené i v tak zvaném západním civilizačním okruhu. Navíc v posledních letech k nim lidé přistupují i jako k zajímavé a hlavně zdravější alternativě kávy. Jenže abychom z čaje dostali opravdu vše, co se v něm nachází, musíme ho umět správně připravit.

Číst celé “Jak správně připravit čaj” »

Zdravý křen wasabi

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zdravý křen wasabi
Lis 172016
 

Asi každý milovník japonské kuchyně, zvláště pokud si rád pochutnává na dobrém sushi, zná wasabi. Jedná se o velmi ostrou pastu zelenkavé barvy*, která se vyrábí z brukvovité rostliny nazývané občas také japonský křen. Málokdo ale ví, že tato pikantní specialita má zajímavé účinky a v omezeném množství se dá říci, že je i velmi zdravá.

Číst celé “Zdravý křen wasabi” »

Nakládání česneku pro zdraví

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nakládání česneku pro zdraví
Říj 072016
 

Palice česneku a stroužkyKvašený česnek naložený ve vodě se solí má jemnou a přitom stále nezaměnitelnou chuť. Skvěle se hodí do různých salátů, na chleby i chlebíčky nebo ho můžeme podávat například k sýrům či různým slaným mísám, spolu s nakládanými okurkami a paprikami. Ale nakládání česneku není jen o chuti či o uskladnění větší zásoby této zeleniny na později – je to také o zdraví.

Číst celé “Nakládání česneku pro zdraví” »

Nejsmradlavější ovoce – durian

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nejsmradlavější ovoce – durian
Zář 292016
 

Durian mnoho lidí považuje za nejsmradlavější ovoce na světě. Britský spisovatel a básník Anthony Burghes dokonce jeho konzumaci přirovnal k baštění sladkých malin ze záchodu. Ale v Asii našim připomínkám a znechucení převážně příliš nerozumí, durian je pro ně opravdová lahůdka – zvláště v Malajsii a Indonésii.

Číst celé “Nejsmradlavější ovoce – durian” »

Sušená rajčata pro zdraví i chuť

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Sušená rajčata pro zdraví i chuť
Zář 092016
 

Sušená domácí rajčataTepelné zpracování ovoce a zeleniny si automaticky spojujeme s jistou (nebo v některých případech i úplnou) ztrátou prospěšných vlastností připravovaného jídla či nápoje. Částečně je to pravda, ale není to tak drastické, jak si většina lidí myslí a navíc v některých případech se právě díky tepelné úpravě určité životně důležité látky stanou pro organizmus stravitelnější a nebo je schopen jich využít větší množství. Jednou z takových upravených plodin jsou  sušená rajčata.

Číst celé “Sušená rajčata pro zdraví i chuť” »

Barva ovoce a zeleniny

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Barva ovoce a zeleniny
Čvc 272016
 

Některé pozitivní účinky ovoce a zeleniny můžeme celkem snadno poznat už na první pohled. V přírodních barvivech se ukrývá léčivá síla, kterou bychom měli využívat co nejčastěji. Z toho důvodu někteří výživoví odborníci a lékaři dělí ovoce a zeleninu do pěti skupin v závislosti na převažující barvě.

Číst celé “Barva ovoce a zeleniny” »

Domácí jahodový sirup – recept za studena i na teplo

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Domácí jahodový sirup – recept za studena i na teplo
Čvn 212016
 

miska čerstvých jahodJahody to není jen sladká dobrota, kterou si vychutnáváme na začátku každého léta. Toto ovoce má i pozitivní vliv na naše zdraví – je zásobárnou mnoha vitamínů i minerálů, navíc prospívá játrům, ledvinám a srdci. Bohužel jahodová sezóna trvá celkem krátce a plody, které jsou k dostání po zbytek roku převážně moc kvalitní nejsou (o jejich nehorázné ceně ani nemluvě). Takže pokud si chceme zachovat něco málo z vůně a zdraví léta i na jiná roční období, nezbývá nám nic jiného, než ovoce nějak zpracovat. Velmi dobrý a v dávkování praktický je jahodový sirup, který lze připravit jak na teplo, tak i za studena.

Číst celé “Domácí jahodový sirup – recept za studena i na teplo” »

Olivové listy

 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Olivové listy
Čvn 082016
 

Listy olivových stromů byly využívány jako léčivo již před mnoha tisíci lety. Důkaz o tom najdeme mimo jiné v biblické knize Ezechiel, kde je zmíněn mezi jinými stromy i olivovník, jehož ovoce je pokrmem a listí lékem. To, že olivové listí či, abychom byli přesnější, látky, které obsahuje, může prospívat lidskému zdraví, potvrzují i různé vědecké výzkumy, které se v tomto případě provádí již od druhé poloviny devatenáctého století. Tehdy Pharmaceutical Journal poprvé publikoval studii, jejíž autor doporučoval listy olivovníku při léčbě horeček a malárie.* Číst celé “Olivové listy” »