Dub 022015
 

V lidové medicíně existuje široká škála různých osvědčených domácích receptů proti kašli a nachlazení. Cibulové či bylinkové sirupy jsou klasika, kterou zná asi každý, kdo se o domácí léčbu zajímá. Ale podobně účinný může být i méně známý lék, který si připravíme z černé ředkve. Někteří lidé dokonce tvrdí, že mezi domácími recepty proti kašli, sirup z ředkve jednoznačně vede. Můžeme si ho připravit několika způsoby.

Sirup z černé ředkve s medem

Tento recept je nejjednodušší, nejrychlejší a zároveň asi nejúčinnější. Jedinou vadou na kráse je nízká trvanlivost a to, že nejlépe působí čerstvý. Ředkev pořádně omyjeme, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a šťávu pečlivě vymačkáme přes gázu. Přidáme jednu lžíci dobrého medu, dokonale rozmícháme a máme hotovo. Podává se při kašli půlku lžíce před každým jídlem. Sirup můžeme podávat i jako přípravek na posílení imunity, v takovém případě stačí jedna lžíce denně. Čistá šťáva neslazená se doporučuje i na zlepšení práce jater, žlučníku a trávicí soustavy.

Sirup z pečené černé ředkve

Řepu umyjeme, oloupeme a nakrájíme na střední kostičky. Vložíme do pekáčku, zasypeme cukrem a přikrytou ji pečeme přibližně hodinu. Měla by nám vzniknout kašička, kterou také přecedíme přes gázu a vzniklý sirup přelijeme do lahviček. Podáváme po jedné lžíci v pravidelných odstupech třikrát denně a pak ještě jednu lžíci těsně před spaním. Lék bychom měli skladovat v ledničce, ale podáváme ho na ohřáté lžíci – úplně studený účinkuje hůře.

Sirup z ředkve s cukrem

Recept funguje více méně stejně, jako klasická cibule s cukrem či medem. Řepu velmi pečlivě umyjeme, oloupeme a nakrájíme na hodně malé kostky. Ty dáváme ve vrstvách do sklenice, každou vrstvu prosypeme cukrem. Necháme odstát v pokojové teplotě. Do několika hodin by měl začít vznikat sirup. Při silném kašli podáváme po jedné lžíci každou hodinu. Necedíme, odebíráme vždy čistou lžící jednu porci – šťáva by se měla tvořit i v dalším dni.