Zář 242013
 

Černucha setá, lidově nazývaná černý kmín, je léčivá rostlina  a také koření, kterou už znali stavitelé pyramid ve starověkém Egyptě. Dříve byla hodně oblíbená i v našem regionu, dnes se ale trochu na tuto léčivku pozapomnělo a převážně se objevuje jen jako okrasná rostlinka. Přitom je to docela škoda, protože má opravdu velmi zajímavé účinky.

Než se začneme věnovat zdraví, nejdříve pár slov k využití černého kmínu v kuchyni. Název získal díky svému tvaru, ale při vaření byl dříve používán i jako náhražka velmi drahého dováženého pepře (konec konců, jako substitut je vhodný i v dnešní době, zvláště pro ty, kterým se pepř zdá příliš ostrý nebo s ním mají nějaké problémy). Přidával se i do chlebového těsta, aby zvýraznil chuť pečiva. S mírnou nadsázkou se dá říci, že se jednalo o jakousi verzi přírodního glutamátu, dochucovaly se jím chuťově nepříliš nápadné potraviny, jako je například kuřecí, telecí a jehněčí maso a také různé saláty či tvarohy. Můžeme ho přidat také všude tam, kde používáme nové koření nebo tymián.

Někteří lidoví léčitelé s nadsázkou tvrdí, že černucha léčí úplně všechno. Je jasné, že to není pravda, ale léčivé účinky černuchy jsou opravdu imponující. Zevně ji můžeme použít při potížích s akné a mnoha různých kožních onemocněních, jako jsou například ekzémy, mykózy a lupénka. Vnitřně se doporučuje při bolestivých menstruacích, působí jako prevence proti vzniku žaludečních vředů, chrání trávicí systém a zlepšuje metabolismus. Navíc posiluje imunitu, prospívá při různých onemocněních dýchacích cest, má močopudné účinky a doporučuje se při různých autoimunitních nemocech. Působí anesteticky a protizánětlivě. Dříve se podávala i proti parazitům a občas se uvádí, že má podobné regenerační účinky na játra jako ostropestřec mariánský.

Pro vnější užívání se nejčastěji doporučuje olej z černuchy, ale pomoci může i nálev ze semínek. V hmoždíři rozdrtíme jednu lžíci semen, nasypeme je do hrnečku a zalijeme čtvrt litrem vroucí vody nebo plnotučného mléka. Necháme louhovat dvacet minut, přecedíme a pak s pomocí kosmetických vatiček ošetřujeme  nemocná místa.

Pokud nás trápí silná rýma, můžeme si z černuchy seté udělat domácí nosní kapky. Zase si rozdrtíme lžíci semínek, které pak zalijeme jednou deckou fyziologického roztoku. Vše uvedeme do varu, přikryté odstavíme a necháme louhovat půl hodiny. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme přes co nejjemnější pláténko a přimícháme ještě dalších sto mililitrů tzv. fízáku. Pro jistotu vše ještě jednou přecedíme přes vatu. Používáme jako normální nosní kapky několikrát denně.

A pro posílení imunity a zlepšení metabolismu si můžeme rozdrtit semínka a promíchat je v poměru jedna ku jedné s dobrým domácím medem. Podáváme kávovou lžičku ráno a večer.

info: Pozor, černý kmín není vhodný pro těhotné maminky.