Dub 132016
 

Mladá rozkvetlá lípaLipový květ patří v domácích lékárničkách k jedné z nejpopulárnějších léčivých surovin. Používá se hlavně při chřipce a nachlazení ke snižování horečky. Také usnadňuje odkašlávání, zlepšuje trávení, urychluje metabolismus, pravidelné popíjení se doporučuje pro celkové zlepšení obranyschopnosti organismu a při vysokém tlaku. Ale z hlediska léčivých účinků nejsou zajímavé pouze květy s listeny. V tradiční medicíně se využívaly i lipové listy, které navíc na jaře mohou příjemně obohatit i náš jídelníček.

Nejčastěji se listí z lípy používalo na výrobu různých obkladů při opařeninách, drobnějších zraněních, kožních problémech a také při svalových křečích. Buď se přikládalo čerstvé nebo rozemnuté, často se ho také zalévalo vařící vodou a po mírném vychladnutí se spařené připevňovalo na postižené místo nějakým obvazem. Jemně nasekané lipové listy se také doporučovaly jako lék při žaludečních problémech, nechutenství, pálení žáhy či bolestech břicha. V takovém případě se hrstka připravené drogy zalila půl litrem vody a nechala přibližně pět minut louhovat. Připravený výluh se rozdělil na tři porce a pacient ho měl vypít průběžně během dne. Z listů také můžeme dělat uklidňující a zároveň osvěžující koupele, které podle našich prababiček měly pomáhat při nespavosti nebo potížích se stresem.

Jak už bylo uvedeno v úvodu, listy mohou také obohatit náš jídelníček a to hlavně na jaře, kdy jsou příjemně nasládlé a velmi chutné (k jídlu se doporučuje hlavně lípu malolistou, nejchutnější jsou zhruba do května, později jsou již dost tuhé). Nejedná se dokonce o nějakou „moderní vymyšlenost“, listí z lípy můžeme najít i ve východoevropských kuchařkách psaných v dávném středověku. Salát si připravíme velmi snadno. Stačí prostě listí natrhat na menší kousky, ochutit solí, pepřem a pokapat olivovým olejem či případně ještě dochutit balsamicem. Tento základ se dá pak snadno obohatit dalšími jedlými rostlinkami nebo například rajčaty, okurkou, ředkvičkou či vařeným vajíčkem. Fantazii se rozhodně meze nekladou. Vytvořit můžeme i tvarohovou pomazánku, kde nasekané lístečky lípy smícháme s nastrouhanou ředkvičkou, přikápneme trošku olivového oleje, promícháme pořádně s tvarohem a nakonec dochutíme solí a pepřem podle našich osobních preferencí. Můžeme je také upravit podobně jako špenát nebo používat do různých náplní slaných koláčů, nádivek a pirožků.