Bře 152016
 

Slupky z cibule po většinu roku rovnou vyhazujeme do odpadků nebo na kompost. Výjimkou jsou snad jen velikonoční svátky, kdy se je často používá k přírodnímu barvení vajec. Ale jak ukázaly vědecké výzkumy, cibulové slupky nemusí být jen zbytečné smetí nebo jednou za rok tradiční barvivo. Dají se využít i ve prospěch našeho zdraví.

Po mnoha zdlouhavých výzkumech vědci zjistili, že cibulové slupky jsou skvělým zdrojem kvercetinu. Najdeme ho i v samotné cibuli, ale ve slupkách je ho mnohonásobně více. A k čemu je tento velmi silný přírodní anitoxidant užitečný? Nejčastěji se využívá při léčbě a zmírnění zdravotních problémů způsobených různými druhy alergie, najdeme ho v mnoha přípravcích používaných při alergii. Ale tím jeho zajímavé vlastnosti rozhodně nekončí. Pomáhá mimo jiné při problémech s křehkými žílami a také při tak zvaných křečácích. Podle výzkumů také má protizánětlivé účinky, omezuje vliv škodlivého cholesterolu, v kombinaci s vitamínem C zpomaluje stárnutí a navíc účinkuje i na lidskou psychiku – snižuje pocit únavy a stres.

A jak tyto vlastnosti kvercetinu z cibulových slupek dostat? Je to velmi snadné – existují dva základní způsoby. První můžeme využít při vaření polévek a omáček (zvláště pokud jsou gulášového typu nebo jde o vývary, kterým přidají hezkou zlatavou barvu). Prostě stačí přidávat slupky při vaření a na konci je z hotového pokrmu vylovit (nejsou moc stravitelné). Druhým si připravíme vlastně jakýsi léčivý čaj. Vezmeme hrst cibulových slupek, zalijeme litrem vody, uvedeme do varu, vypneme a necháme pod pokličkou louhovat čtvrt hodiny. Tekutinu pijeme přecezenou během dne a hlavně před spaním, abychom využili uklidňující vlastnosti kvercetinu. Protože chuťově to není nic moc, můžeme si do skleničky přimíchat pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy a dát trošku medu. Cibulový výluh lze použít i při péči o pleť a na různé typy vyrážek. V některých případech se ukázalo, že úspěšně omezil výskyt akné, je to také tradiční domácí léčba při problémech s praskajícími patami.

Pozor, na větší dávky kvercetinu by měly být opatrné těhotné a kojící matky, ty by rozhodně měly vše nejdříve konzultovat s lékařem.