Zář 052014
 

Ledviny hrají v lidském organismu velmi významnou roli. Během jednoho dne profiltrují více než tisíc litrů krve a zbavují tím naše tělo mnoha škodlivých látek. Proto bychom je neměli nijak extrémně zatěžovat nezdravým životem* a jednou za čas stojí za to je přírodním způsobem pročistit. Pomoci s tím mohou různé šťávy, léčivé čaje a dokonce i obklady.

1. odšťavníme si mrkev s celerem a petrželí v poměru tři ku jedné a jedné. Přibližně půl druhé deci čerstvé šťávy pijeme třikrát denně po dobu jednoho týdne. Očistu opakujeme zhruba co čtyři měsíce.

2. jednou za rok můžeme také ledvinám dopřát dvoutýdenní kúru se šťávou, kterou připravíme ze tří středních mrkví, pěti hezkých řapíků řapíkatého celere, hrsti zelené petrželky a poloviny okurky. Připravený nápoj pijeme také třikrát denně.

3. na podzim je dobré zvýšit konzumaci jablek, nejlepší je to také formou šťávy. V tomto případě čistíme ledviny týden tak, že každý den popíjíme přibližně půl druhého litru čerstvě připraveného nápoje. Vyhýbáme se přitom kávě, čaji, slazeným nápojům, ideální je doplňovat tekutiny pouze neperlivou vodou.

4. z klasických léčivých čajů ledvinám velmi prospívají šípky. Lžíci usušených plodů zalijeme sklenicí vody, uvedeme do varu a vaříme přibližně patnáct minut. Pak tekutinu necháme vychladnout a popíjíme třikrát denně – před jídlem si dáváme třetinu skleničky.

5. jak už bylo uvedeno v úvodu, lepší práci ledvin může pomoci dokonce i léčivý obklad. Nastrouháme si omytý ale neoloupaný kořen zázvoru na jemném struhadle a kašičku zabalíme do gázy nebo plátěného sáčku. Povaříme ho v přibližně dvou litrech vody. Do velmi teplé ale ne vařící tekutiny namáčíme ručník, jemně z něj vyždímáme přebytečnou vodu, přiložíme ho na ledviny, přikryjeme suchým ručníkem a na vrch dáme ještě deku nebo peřinu. Obklad vyměníme ve chvíli kdy vychladne, znovu ho namočíme do velmi teplé tekutiny (možná budeme muset hrnec trochu ohřát) a všechno ještě dvakrát zopakujeme. Zevní očista ledvin by měla trvat tři dny. Podobné odklady pomáhají i při svalových bolestech zad.

* ledviny obecně může poškozovat a nebo zbytečně zatěžovat příliš mnoho soli v jídelníčku, nedostatek tekutin (a příliš velké množství zase zhoršuje filtrační schopnosti tohoto orgánu), nezdravé potraviny, velká množství léků, návykové látky a také příliš málo pohybu.