Zář 132015
 

Během posledního čtvrtstoletí alternativní medicína zažívá rozmach, který po silně technokratickém jednadvacátém století asi už nikdo moc nečekal. Lidé se zajímají o přírodnější způsob života, vrací se k metodám našich prababiček a také znovuobjevují moc a sílu ukrytou v přírodní říši. To je i případ nenápadné rostlinky s latinským názvem Cistus incanus neboli česky cist šedavý.

Léčivé působení této drobné rostlinky bylo ve skutečnosti známo už před mnoha staletími, jen postupně se znalosti léčitelek a kořenářek začaly vytrácet. Podle některých historiků zmínky o ní můžeme najít už ve Starém zákoně, do našeho regionu znalosti o jeho účincích dorazily se středomořských zemí. Používal se při léčbě zánětů močové soustavy, problémech s trávením, jako přípravek pro regeneraci jater a také při nachlazeních i potížích s dýcháním či na různé problémy s klouby a pokožkou. Podle modernějších výzkumů cist šedavý v sobě obsahuje látky, které mají antibakteriální, antivirotické a také antimykotické účinky. Podle některých názorů by mohl být velmi pomocný jako doplněk při léčbě žaludečních vředů způsobených Helicobacterem pylori a doporučuje se při pravidelných detoxikacích organismu.

Cistus incanus se nejčastěji podává jako čaj. Vezmeme si lžičku nasekané bylinky, zalijeme ji vařící vodou, necháme louhovat přibližně deset minut a pak vypijeme. Pokud nám nevyhovuje jeho chuť, není problém teplou tekutinu něčím „vyladit“. Tradičně se přidává med nebo trocha citronové šťávy, případně obojí. V létě ho můžeme nechat vychladit a podávat pak s mátou a pár kostkami ledu. Cist šedavý můžeme zalít vodou několikrát. Při léčbě různých onemocnění (i kožních problémů) lidoví léčitelé doporučují pít pravidelně dvě až tři skleničky čaje z cistu denně přinejmenším týden až deset dnů, ale ve většině případů i déle. Během nákupu je nejlepší vybírat čaj nasekaný trochu hruběji, pokud možno by v něm mělo být minimum větviček – proto je nepříliš vhodný semletý téměř na prach, protože pak máme výrazně omezenou možnost poznat, co vlastně kupujeme. Měli bychom se zajímat i o místo, kde byla cist šedavý vypěstován – pro jistotu raději sahejme po výrobcích označených značkou Bio.