Pro 192013
 

Lidé se již od starověku snažili zjistit, co je v budoucnu čeká a nemine. Velkou oblibu si získaly horoskopy, které každého rozebírají podle toho, do jakého znamení zvěrokruhu patří. Netýkají se jen obyčejných věšteb na nejbližší dny či týdny, často zkoumají i vhodnost partnerů, finanční situaci, zdravotní stav a nebo například to, co bychom podle astrologů měli jíst.

Beran – většina Beranů ráda jí maso a bohužel také různé tučné pokrmy. Na jednu stranu tuk je nositelem chuti, ale asi každý dnes už ví, že moc našemu zdraví neprospívá. Pokud možno by stálo za to ho trochu omezit, nejdříve si ho dávat jen jednou denně, později bohatě stačí, když se na stole objeví jen dvakrát třikrát za týden. A o víkendu si případně i trochu zahřešit. Berani by se měli vyhýbat jakýmkoliv uzeninám k snídani. Pokud možno u každého hlavního jídla by měla být jako příloha sezónní zelenina.

Býk – Býci jsou velmi často opravdovými labužníky, najdeme mezi nimi i hodně úspěšných a velmi známých kuchařů. Na jednu stranu je fajn si jednou za čas vychutnat nějakou dobrotu, ale bohužel láska k jídlu velmi často vede k nadváze. Výhodou kvalitních chuťových buněk je i snaha vařit z co nejlepších surovin a jídelníčky Býků jsou většinou dost vyvážené. Tomuto znamení stačí jen trochu omezit porce a případně se častěji hýbat.

Blíženci – sice Blíženci si rádi pochutnají na dobrém jídle, ale většinou jsou v neustálém stresu a proto stravování nevěnují většinu týdne dostatečnou pozornost. U tohoto znamení je nejdůležitější pravidelnost. Je nutno každý den začít dobrou a zdravou snídaní a pak během dne dodávat průběžně tělu energii. Stojí za to minimalizovat různé mlsání, místo různých sušenek a čipsů se dá velmi dobře jíst čerstvé i sušené ovoce a zeleninu. Pokud se Blíženci rozhodnou pro dietu, neměli by si dávat příliš náročné cíle. Lepší je postupovat malými krůčky.

Rak – Raci mají rádi jak moderní tak i tradiční kuchyň. V obou případech bývá problémem určitá nestřídmost, kterou pak následuje několik dní strádání a výčitek svědomí. A pak zase přichází nějaký menší hřích a tak to jde dokola. Základem každodenního jídelníčku by měly být ryby, vařená a libová masa doplněná zeleninou. Pak neuškodí ani když si člověk jednou za čas vyhodí z kopýtka. Lepší je si zvyknout na pravidelné malé porce a pokud možno vyřadit různé přislazované nápoje. Je dobré více kořenit majoránkou, kmínem a koprem.

Lev – největším stravovacím nešvarem většiny Lvů je sklon jíst nebo mlsat v pozdních večerních hodinách. Jinak toto znamení většinou k jídlu přistupuje docela s rozumem, občas se na jídelníčku objevuje jen zbytečně moc smažených pokrmů. Takže rada je jasná, u každého smaženého jídla popřemýšlet, jestli není také nějaká chutná dušená či vařená alternativa a pokud možno poslední jídlo (včetně různého zobání k televizi) jíst přinejmenším čtyři hodiny před spaním.

Panna – Panny se o jídlo více zajímají ze zdravotního hlediska. Mají velmi často nastudováno vše, co o nějakém pokrmu je k disposici, jídlo se snaží připravovat s téměř laboratorní přesností. Na jednu stranu je to určitě dobře. Nekvalitní potraviny a špatné recepty jsou opravdu zhouba pro naše zdraví. Ale někdy je také dobré si odpustit příliš přísný přístup, protože jídlo není jen zdrojem energie, mělo by přinášet i potěšení. Psychika je s tělem velmi silně propojena.

Váhy – Váhy by měly pokud možno používat co nejvíce čerstvých bylinek a nebo kvalitní koření. Jejich problémem bývá láska k různým připraveným směsím a dochucovadlům. Ale není nutno je vyřazovat úplně, stačí se jen pořádně podívat na složení, dnes je v obchodech velký výběr směsí, které neobsahují glutamát či nadměrné množství soli. A tím se dostáváme k dalšímu problému, jakým je solení. Tady by bylo dobré opravdu výrazně ubrat.

Štír – zdravé jídlo by mělo být pokud možno pestré. Je sice fajn, že Štíři nepřehání s nějakými vyloženě nezdravými potravinami, na druhou stranu monotematický jídelníček neobsahuje všechny potřebné živiny, které lidský organismus potřebuje. Proto je nutno různá zdravá jídla pravidelně střídat, ve stravě by se měla objevit co nejširší škála produktů z říše rostlinné a živočišné (samozřejmě u vegetariánů jde o odpovídající substituty, které může vyzkoušet i masožrout).

Střelec – Střelci mají jednu velmi dobrou vlastnost. Vědí, že důležité není jen do sebe nacpat nějaké kalorie a živiny, ale že velký význam má i pohoda při jídle a kultura stravování. To jejich prožitek z pokrmů zesiluje a také se díky tomu neprojevují negativní efekty stresu na stravování. Pokud by měl člověk u tohoto znamení hledat nějakou významnější vadu, je to sklon k zkoušení různých dlouhodobých diet z nepříliš důvěryhodných zdrojů. Přitom většinou stačí jen trošku střídmosti a pohybu navíc.

Kozoroh – u Kozorohů se často objevuje jeden nešvar. Několik měsíců v kuse jedí velmi zdravě, pečují o své zdraví a pak přijde zlom a najednou otočí a překrmují se fastfoody, polotovary a uzeninami. A tak to trvá zase několik měsíců, než dojde k novému zlomu. Pro zdravý život by bylo dobré se tomuto přístupu vyhýbat, přeci je možné jíst zdravě a pak si jednou dvakrát za měsíc malinko zahřešit. Tělo to zvládne. Bylo by také velmi užitečné omezit různé slané pochutiny a pokud možno úplně eliminovat půlnoční loupení ledničky.

Vodnář – Vodnáři si velmi často mohou dovolit trochu více hříchů než jiná znamení. Jejich organismus si dobře radí s samoočistným procesem a proto nemusí až tolik hledět, jestli náhodou to či ono nebylo příliš mastné nebo jestli se jim do těla nedostalo najednou moc éček. Ale samozřejmě i tělo má své hranice, takže tuto unikátní vlastnost by se nemělo zneužívat a i Vodnáři by se raději měli držet zásad zdravé výživy. A nezapomínat používat koření, které zlepšuje práci trávicího systému a tvorbu žaludečních šťáv.

Ryby – toto znamení si umí odříct i v situaci, kdy mu nějaké jídlo opravdu hodně chutná. Tato vlastnost je velmi užitečná a zvlášť prospěšná bývá ve chvíli, kdy se Ryby rozhodnou shodit pár kil a odborník jim předepíše nějakou dietu. Jen stále je zde menší problém s pohybem, bez toho se ideální situace nikdy nepodaří dosáhnout. Organismus tohoto znamení mívá občas problémy s moukou, zahušťováním různými jíškami a také se smetanou, včetně té zakysané. Opatrně také s luštěninami a kysaným zelím.