Úno 012015
 

Během chladnějších měsíců se lidské chutě automaticky mění. Máme větší sklony se jen tak povalovat a něco uzobávat, jídla preferujeme teplá a i když jsme milovníky zdravé stravy, právě v zimě se nám velmi často chce sáhnout po něčem nepříliš dietním, jako je například řízek nebo smažený sýr či nějaká křupavá obalovaná zelenina. Dříve to bylo naprosto v pořádku, lidé žili aktivnější život a proto si mohli dovolit tvořit jisté tukové zásoby, ale dnes po předcích zděděný reflex převážně končí tím, že na jaře a v létě řešíme nadbytečná kila. Proto je užitečné si zimní jídelníček hlídat.

1. jíst bychom měli přibližně každé tři hodiny (samozřejmě když jsme vzhůru a poslední jídlo tři hodiny před spaním). Jestliže víme, že máme sklony k nadváze, je užitečné si počítat kalorie – dávka by během dne neměla překročit 250 až 350 v závislosti na váze, výjimkou je snídaně, kterou v zimě berme za nutnost a také by to mělo být nejsytější jídlo. Pokud se nám počítat nechce, porce by se měla vejít do obou dlaní. Rozhodně se nepřecpávejme, je dobré končit jídlo s malým pocitem hladu. Je to jen otázka patnácti dvaceti minut, kdy do mozku dojde informace, že jsme jedli a tento dojem sám zmizí.

2. během dne a ráno bychom si měli dávat pozor na studená jídla. Zvláště saláty ochladí organismus, který sice pak spaluje trochu více kalorií, ale velmi rychle nás dožene hlad a donutí něco uzobávat. Pokud sníme něco studeného, nezapomeňme tělo rychle rozehřát horkým nápojem. Teplá jídla vytváří pocit sytosti rychleji a tím pádem můžeme toho sníst méně.

3. snídaně by měly být kaloričtější a také teplé. K obědu si můžeme dopřát trochu libového drůbežího nebo hovězího masa případně nějakou tučnější rybu. Nezapomínejme na zeleninové přílohy, v zimě je často vhodnější připravit na páře nějakou mraženou směs než kupovat cosi ze skleníků, kde je vitamínů a minerálů minimum. Pijme teplé nápoje – bylinkové a ovocné čaje jsou lepší než černý a zelený.

4. citrusy jsou i nejsou vhodné, proto je dobré k nim přistupovat s rozumem. Například dát si do čaje, který pijeme na rozehřátí po návratu z procházky citron rozumné není, stejně jako není dobré jíst cokoliv s citrusy před cestou ven. Zbytečně to ochlazuje organismus. Na druhou stranu neexistuje důvod, proč bychom si doma v teple a pohodě nemohli dát pomeranč nebo grep, který tělu dodá mnoho cenných vitamínů, minerálů a antioxidantů výtečně podporujících naši imunitu.

5. v jídelníčku by každý den neměl chybět vitamín C, skvělým zdrojem jsou šípky, kysané zelí, zelená petrželka a také ony zmíněné citrusy.

6. jídla je vhodné více kořenit, rozehřejeme tím organismus, zvýšíme jeho obranné schopnosti a zároveň si zlepšíme metabolismus, díky čemu nebudeme tolik přibývat na váze. Vhodný je pepř, skořice, kardamom, pálivá paprika, chilli, zázvor, tymián a bazalka. Kořenit pokrmy v zimě můžeme i větším množstvím česneku či cibule.

7. omezit pocit hladu a potřebu na větší množství pokrmů můžeme celkem snadno. Stačí přibližně půl hodiny před každým plánovaným jídlem vypít sklenici vlažné vody – můžeme ji ochutit, ale mělo by to být něco zdravého.