Co zhoršuje akné

Akné není problémem pouze hormonálně rozbouřených puberťáků. S vřídky a beďáry se bohužel potýkají i lidé ve zralém věku. K jejich léčbě slouží různé přípravky, mastičky nebo bylinkové odvary, ale veškerá naše snaha bude marná, pokud se nezačneme vyhýbat některým potravinám, které téměř ve všech případech potíže s akné zesilují.

1. člověk, kterého sužují problémy s pupínky by si měl dát pozor na mléčné výrobky. Zvláště problematické se podle různých výzkumů ukazují mléko, sýr a zmrzliny. U jogurtů, tvarohů a kefírů je to trošku složitější, protože negativa jsou vyvážena mnohými pozitivy – samozřejmě pokud je řeč o výrobcích uměle neochucených a nedoslazovaných.

2. při trudovitosti bychom si také měli dávat velký pozor na tuky, zvláště ty zvířecí. Obecně tuk do jídelníčku patří (kyseliny omega dokonce s akné pomáhají bojovat a bez tuku se kůže vysouší a akné se může zhoršit), ale sádlo či přepálený friťák je pro naši pokožku jedna z nejhorších věcí, co jí můžeme udělat.  To samé se týká různých slanin, mastných klobás, salámů, bůčků a také většiny tzv. fast foodů (včetně neznačkových stánkových), kde základem přípravy „jídla“ je smažení na nekvalitních a dlouho používaných olejích.

3. opatrní bychom měli být s výrobky z bílé mouky (někdy se doporučuje dokonce co nejvíce omezit lepek) a také s rýží.

4. akné zhoršuje také nadměrný přísun koření, octa a různých dochucovacích směsí.

5. velmi problematická je i sůl. Naše tělo její přebytky vylučuje mimo jiné kůží a tím dochází k jejímu podráždění čili i ke zhoršení problémů s pupínky.

6. pleti silně škodí cukr, tudíž i polovina různých tzv. zdravých výrobků, jako jsou například dochucené jogurty nebo doslazované ovocné šťávy.

7. při nákupech si musíme velmi dávat pozor na konzervanty a barviva. Asi úplně se jim nevyhneme, protože jsou pomalu ve všem, ale nekupovat polotovary, které je obsahují vždy a v obrovském množství, dokáže každý. Velkým morem jsou i různé limonády, kde negativní vlivy chemikálií ještě zesiluje cukr.