Říj 312015
 

Velké množství prodávaných deodorantů obsahuje hliník a parabeny, které našemu zdraví příliš neprospívají. Alternativou nemusí být jen hledání něčeho, co jednu chemikálii nahradilo druhou, ale může to být i vlastní přípravek, který si vyrobíme doslovně během pár minut a to z kokosového oleje a dalších čistě přírodních surovin, které lidskému organismu nijak neubližují.

Recept je extrémně snadný – snadnější už asi ani být nemůže. Nachystáme si tři lžíce panenského (čili nerafinovaného) kokosového oleje, jednu lžičku jedlé sody, tři kapky teatree olejíčku, lžičku šalvějového a mátového odvaru a nějakou vyvařenou skleničku. Do ní nalijeme rozpuštěný (např. v teplé ale ne vařící vodní lázni) kokosový olej a všechny zbylé suroviny, promícháme a… je hotovo. Stačí, že už jen domácí deodorant zatuhne (tento druh oleje se rozpouští v teplotě nad dvacet pět stupňů, takže mimo horké letní dny ho lze skladovat normálně na poličce v pokoji) a můžeme ho používat – nanášíme umytými prsty na kůži v podpaždí.

A proč je tento deodorant tak dobrý? Panenský kokosový olej skvěle pečuje o všechny druhy pleti a tělu dobře předává účinky dalších substancí. Jedlá soda umí výborně pohlcovat zápach (pokud se nám zdá, že přípravek v tomto případě nefunguje ideálně, stačí jen přidat více sody), teatree olejíček má antibakteriální a antimykotické vlastnosti, šalvěj domácí medicína doporučuje už stovky let při potížích s nadměrným pocením a meduňka krásně očišťuje pokožku.

Pozor, tento domácí přípravek má pouze omezovat nepříjemný zápach a ne redukovat umělým způsobem pocení. Klasické deodoranty nám ucpou póry a znemožní tělu přirozenou očistu. Nesmíme zapomínat na to, že s potem se z lidského organismu dostávají ven škodlivé látky, které díky obyčejným deodorantům „držíme hezky uvnitř“ a je asi každému jasné, že to moc zdravé není (s mírnou nadsázkou si to můžeme srovnat se zadržováním moči). Pokud chceme zvýšit jeho účinnost, je dobré také mírně upravit jídelníček, protože intenzita pocení a také síla zápachu je silně ovlivněna tím co jíme.