Dub 072017
 

Kuřecí stehna chlazenáVětšina lidí má ve zvyku drůbeží maso před vařením velmi pečlivě omýt. Dělaly to přeci už jejich babičky a hygiena musí být na prvním místě. Jak ale v posledních letech ukázalo několik vědeckých výzkumů, v tomto případě jsou naše snahy o čistotu spíše na škodu. Masu tím nijak extra nepomůžeme a naopak zvyšujeme riziko, že v domácnosti někdo dostane žaludeční problémy.

Číst celé “Neomývejme drůbeží maso” »

Bře 302017
 

V dnešní době můžeme kedlubny koupit více méně celoročně. Dostupné jsou rané i pozdní odrůdy a samozřejmě naše obchody zásobí také pravidelný dovoz ze zahraničí. Vybírat bychom měli menší a pevné bulvy, které chutnají nejlépe a také obsahují nejvíce prospěšných látek. A rozhodně neodtrháváme listy – ty jsou totiž z celé kedlubny nejzdravější.

Číst celé “Zdravé listy kedluben” »

Bře 082017
 

Uvařená černá rýže v hrnciV posledních letech se velmi často mluví o takzvaných superpotravinách čili o potravinách, které mají vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Řadí se mezi ně i černá rýže, příloha, která je už od pradávných let opředena různými zajímavými mýty. Mimo jiné se traduje, že šlo o jídlo, které z ohledem na naprosto jedinečnou chuť vlastnosti směl jíst pouze čínský císař a jeho rodina. Pro obyčejný lid byla černá rýže zakázaná – dokonce prý i pod hrozbou trestu smrti. Dávné doby ale už skončily. Dnes si tuto jedinečnou dobrotu s jemnou oříškovou chutí může dopřát každý.

Číst celé “Zakázaná černá rýže – účinky a příprava” »

Úno 262017
 

Káva nerozlučně patří k naší uspěchané době. Šálek voňavé černé nás dokáže velmi rychle postavit na nohy. Velmi často si ho dáváme ve spěchu a to je mimo jiné i jeden z důvodů, proč si tak velkou popularitu získala rozpustná káva, jejíž příprava nevyžaduje nic víc, než jen trochu vroucí vody. Ale stojí nám ta mírná časová úspora za to? Není přeci jen lepší si připravovat kávu klasickou, i když to vyžaduje trochu více péče a času?

Číst celé “Rozpustná káva – pro zdraví špatná zpráva” »

Úno 082017
 

Snídani mnoho odborníků na správnou výživu považuje za nejdůležitější jídlo dne. Její složení ovlivní, jak se budeme během dne cítit a kolik budeme mít energie. Při její přípravě a konzumaci bychom měli zohlednit nejen to, co jíme, ale i kdy to jíme. Některá jídla i nápoje úplně prázdnému žaludku vůbec nesvědčí.

Číst celé “Co nedělá dobře prázdnému žaludku” »

Úno 062017
 

Krevety různých velikostí patří celosvětově k nejpopulárnějším mořským plodům. I v České republice jsou stále oblíbenější, i když stále existuje velká skupina lidí, která tuto pochoutku odmítá. A je to celkem škoda. Tito korýši totiž nenabízí jen velmi zajímavou a lahodnou chuť, ale navíc mohou prospět i našemu zdraví.

Číst celé “Krevety na chuť i pro zdraví” »

Led 242017
 

Jedním ze symbolů korejské kuchyně je salát kimchi (vyslovuje se kimči). Jedná se o kvašenou pochoutku skládající se hlavně z čínského zelí, která se díky oblibě asijské kuchyně stává čím dál tím populárnější i v naší zemi. Kimchi je navíc zajímavé i ze zdravotního hlediska. Podle odborníků z renomovaného časopisu Health patří mezi pět nejzdravějších potravin na světě.

Číst celé “Salát kimchi pro zdraví” »

Pro 122016
 

Rozpůlená vaječná skořápkaVápník je nezbytný pro správné fungování našeho organismu. Ve chvíli, kdy ho máme nedostatek, tělo začne tento minerál odebírat z kostí a zubů. To může postupem času vyvolat různé zdravotní potíže a také vyústit v osteoporózu. Proto musíme tělu vápník průběžně dodávat. Jedním z nejlepších přírodních zdrojů jsou vaječné skořápky. Organismus z nich dovede vstřebat až devadesát procent vápníku.

Číst celé “Přírodní vápník z vaječné skořápky” »

Lis 242016
 

Řízky v polovině smaženíSmažená jídla jsou nedílnou součástí české kuchyně. A je jedno, jestli jde o klasický řízek nebo nesmrtelný smažák či stále populárnější hranolky nebo různé verze obalované zeleniny. Jenže souběžně s rostoucím povědomím o správně výživě se čím dál tím více lidí snaží smažení vyhýbat, protože tento způsob přípravy jídel jednoznačně k nejzdravějším nepatří. Ale pokud se naučíme smažit správně, rozhodně to nebude zas až tak nezdravé, jak si většina z nás myslí.

Číst celé “Jak správně smažit” »

Zář 202016
 

Červené hrozny v misceHroznová réva patří jednoznačně k nejstarším kulturním rostlinám pěstovaným člověkem. Podle různých výzkumů ji naši předkové vysazovali a šlechtili již před více než pěti tisíci lety. A tisíce let se také zkoumá i pozitivní vliv plodů na lidské zdraví. V našich podmínkách dozrávají převážně kolem září a podzim je také obdobím, kdy v obchodech je plno hroznů dobré kvality a za rozumnou cenu. Proč toho nevyužít a nepřipravit si také na zimu hroznový sirup? Recept by měl zvládnout opravdu každý a výsledkem bude velmi chutný a osvěžující nápoj, který navíc prospívá našemu zdraví. Podívejme se na dvě verze – jedna bude česká klasika s cukrem, druhou si lze připravit i bez cukru (té se říká pekmez a je původem z Turecka).

Číst celé “Recept na hroznový sirup” »

Zář 012016
 

Televizní reklamy nás neustále přesvědčují, že bychom měli jíst jogurty a výrobky s jogurtovým základem, protože jsou velmi zdravé. Je to pravda, i když samozřejmě se to netýká úplně všech marketingově vychvalovaných produktů. Zjednodušeně řečeno, pokud chceme prospět svému zdraví, nesmíme sahat po různých ochucených, doslazených či light výrobcích, ale musíme si vybrat nějaký dobrý přírodní jogurt. A na pozitivní účinky tohoto malého zázraku se podíváme na následujících řádcích.

Číst celé “Jogurty jsou zdravé” »

Čvc 112016
 

Kromě pravidelného podávání léků je základem léčby cukrovky také úprava jídelníčku. Pokud si ho odmítneme změnit či spíše by bylo přesnější říci modifikovat, tak dlouhodobě nám nepomůžou ani ty nejlepší medikamenty. Dieta, jakou bychom měli dodržovat při cukrovce, přitom ve skutečnosti není příliš restriktivní. Stačí se jen držet několika prostých zásad.

Číst celé “Dieta při cukrovce” »

Čvn 302016
 

Kvašené citrony jsou nedílnou součástí marocké a východoasijské kuchyně*. Zajímavé jsou i ze zdravotního hlediska, protože uchovávají v ovoci většinu prospěšných látek, ke kterým se ještě přidají zdravé bakterie vznikající během kvašení. Přidávají se k různým salátům, omáčkám, polévkám, hodí se i k masu nebo rybám a až na pečení a přípravu sladkostí je můžeme přidávat všude, kde se používá citronová kůra nebo šťáva. Navíc lák, který během kvašení vznikne, lze po lžičkách podávat při různých žaludečních problémech nebo na zlepšení metabolismu.

Číst celé “Kvašené citrony” »

Čvn 272016
 

Léto si většinou spojujeme se zvýšenou konzumací čerstvého ovoce a zeleniny a také s větší fyzickou aktivitou než obvykle. Takže na první pohled by to mělo být roční období, během kterého se nám podaří shodit pár kil nebo přinejmenším svou váhu udržet na stále stejné úrovni. Ve skutečnosti to často vypadá úplně jinak a začátek podzimu vítáme s dalším přírůstkem kilogramu. Léto má na nás totiž několik pastí…

Číst celé “Abychom v létě nepřibírali” »

Dub 172016
 

Téměř každý člověk na otázku, jestli je zdravější syrová nebo vařená zelenina, automaticky vybere první odpověď. A ve většině případů je to také pravda. Ale jak dokázaly vědecké výzkumy nezávisle prováděné v Británii, Spojených státech, Německu i Itálii, existují výjimky, u kterých bychom měli preferovat spíše vaření nebo alespoň krátké tepelné zpracování – zvláště pokud chceme ze zeleniny dostat co nejvíc prospěšných látek a nebo využít unikátní zdravotní vlastnosti některých plodin.

Číst celé “Zdravější vařená zelenina” »

Dub 132016
 

Mladá rozkvetlá lípaLipový květ patří v domácích lékárničkách k jedné z nejpopulárnějších léčivých surovin. Používá se hlavně při chřipce a nachlazení ke snižování horečky. Také usnadňuje odkašlávání, zlepšuje trávení, urychluje metabolismus, pravidelné popíjení se doporučuje pro celkové zlepšení obranyschopnosti organismu a při vysokém tlaku. Ale z hlediska léčivých účinků nejsou zajímavé pouze květy s listeny. V tradiční medicíně se využívaly i lipové listy, které navíc na jaře mohou příjemně obohatit i náš jídelníček.

Číst celé “Chutné a zdravé lipové listy” »

Bře 222016
 

Existuje velké množství diet, které slibují relativně rychlé zhubnutí, ale cenou za to jsou převážně dost drastická pravidla (o následném jojo efektu ani nemluvě). Banánová dieta není až tak přísná, ale přesto podle jejích autorů můžeme shodit dokonce sedm kilogramů během třiceti dnů. Lze ji vyzkoušet ve třech variantách. Jedna trvá tři dny, druhá týden a třetí měsíc. Původ této diety můžeme hledat v Japonsku.

Číst celé “Banánová dieta” »

Bře 112016
 

Chia semínka v posledních letech mnoho lidí zajímajících se o zdravou výživu a alternativní životní styl řadí mezi tak zvané superpotraviny.* Jsou doslovně nabité vitamíny, minerály, zdravými tuky, vlákninou a dalšími prospěšnými látkami. Navíc dokážou dobře zasytit, proto přitahují i pozornost těch, kteří se snaží dostat nějaké to kilo dolů. V Americe a tak zvané západní Evropě se je jí již celkem dlouhou dobu, ale u nás se dá říci, že stále jedná o novinku. Proto níže představíme několik tipů, jak chia semínka při přípravě jídel využít.

Číst celé “Jak použít chia semínka” »

Úno 182016
 

vegeta nasypaná na talířkuAčkoliv do českých kuchyní stále silněji proniká trend vaření pokud možno jen s čerstvých surovin a bez umělých ochucovadel, stále se to týká jen části populace. A bude tomu tak vždycky. I za desítky let zde najdeme spoustu lidí, kteří si vaření bez různých polotovarových kořenidel nedokážou představit. To je i případ vegety, podravky a jiných bylinkovo zeleninových směsí. Do polévek a omáček je část lidí bude sypat stále. A konec konců proč ne, na takové domácí sušené vegetě vlastně není nic špatného. Glutamáty, chemická éčka a jiné chemikálie přeci v našem receptu vůbec nepotřebujeme…

Číst celé “Domácí sušená vegeta” »