Bře 172013
 

Proti nachlazení existuje desítky, ne-li stovky, různých domácích receptů. Asi nejznámější je klasický cibulový sirup, jeho výhodou je jednoduchost a vadou chuť, která ne každému vyhovuje. Zajímavou alternativou může být léčivá bylinková směs, která působí nejen během nachlazení, ale navíc může posílit naši imunitu a tím onemocnění předcházet.

Budeme potřebovat čtyři lžíce plodů černého bezu, čtyři lžíce šípků, čtyři lžíce kopřivových listů (pokud možno mladších), čtyři lžíce lékořicového kořene, čtyři lžíce kořene kozince a přibližně sklenici kvalitního domácího lipového medu. Černý bez se tradičně používá proti nachlazení a kašli, obsahuje vitamíny A, B a C. Také v něm najdeme několik minerálů, jako je například vápník, železo a sodík. Kozinec je v lidové medicíně dosti oblíbená bylina, která k nám přicestovala z Asie a využívá se hlavně pro posílení imunity organismu. Šípky jsou skvělým zdrojem vitamínu C a proto bývají většinou využívány pro zlepšení naší odolnosti. Kopřivu využíváme na jaře do různých salátů či nádivek, ale navíc je v domácím léčitelství oblíbená pro svou schopnost chránit organismus před různými infekcemi a navíc dokáže zmenšovat záněty nosní sliznice, proto se občas doporučuje i při různých alergiích. No a lékořice usnadňuje vykašlávání a proto se používá při různých plicních onemocněních a potížích s průduškami. O blahodárnosti kvalitního medu snad není nutno ani psát, jeho blahodárné účinky na zdraví znají u nás i malé děti.

Ale vraťme se zpátky k výrobě sirupu.  Bylinky a plody vložíme do hrnce a zalijeme pěti litry vody. Vše uvedeme do varu, stáhneme plamen na minimum a pomalu vaříme bez pokličky necelé čtyři hodiny – obsah tekutiny by se měl zredukovat přibližně o polovinu. Vše necháme vychladnout a vložíme do lednice nebo hodně studené spíže na noc. Druhý den tekutinu přecedíme přes husté síto a bylinky s plody jemně vymačkáme. Ohřejeme ji na třicet pět stupňů a rozmícháme v ní celou sklenici medu. Sirup proti nachlazení ochutnáme, podle potřeb ho můžeme ještě mírně dosladit a nakonec lék přelijeme do čistých skleniček, které uskladníme v lednici. V ní nám vydrží přibližně dva týdny, pokud si ho připravujeme do zásoby, je potřeba ho zmrazit. Dětem při nachlazení podáváme dvě lžíce každé tři hodiny, dospělí mohou užívat dvojnásobné množství. V kritických obdobích můžeme podávat jako prevenci pro posílení imunity jednu lžíci denně. Samozřejmě jako u všech léčiv, je dobré nejdříve užívání sirupu nejdříve konzultovat s lékařem, jestli nejsme citliví na nějakou z bylinek, které obsahuje.

  2 Responses to “Domácí bylinkový sirup proti nachlazení”

  1. Opravdu se ten sirup musí vařit 4 hodiny? Vždyť se ztratí všechny učinky ne? Je to velké množství na to, že sirup vydrží pouze dva týdny.

    • Varem nedochází k likvidaci všech účinných látek, ale jen těch, co jsou citlivé na teplo. Jiné se zase díky varu uvolní.