Čvn 212016
 

miska čerstvých jahodJahody to není jen sladká dobrota, kterou si vychutnáváme na začátku každého léta. Toto ovoce má i pozitivní vliv na naše zdraví – je zásobárnou mnoha vitamínů i minerálů, navíc prospívá játrům, ledvinám a srdci. Bohužel jahodová sezóna trvá celkem krátce a plody, které jsou k dostání po zbytek roku převážně moc kvalitní nejsou (o jejich nehorázné ceně ani nemluvě). Takže pokud si chceme zachovat něco málo z vůně a zdraví léta i na jiná roční období, nezbývá nám nic jiného, než ovoce nějak zpracovat. Velmi dobrý a v dávkování praktický je jahodový sirup, který lze připravit jak na teplo, tak i za studena.

Na recept připravovaný vařením budeme potřebovat přibližně půl druhého kilogramu jahod, dva citrony, litr vody a tři čtvrtě kilogramu cukru. Jahody opláchneme, očistíme a nakrájíme na menší kousky (například na čtvrtky). Ve vodě rozmícháme cukr, dáme ji na sporák a uvedeme do varu. Pak přidáme jahody, a když tekutina začne znovu vřít, stáhneme plamen a za mírného probublávání vše vaříme asi patnáct minut. Poté nalijeme šťávu vymačkanou z obou citronů, povaříme už jen minutu, všechno přecedíme přes síto a čirý jahodový sirup rozlijeme do předem připravených čistých sklenic. Po zavíčkování je otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout nebo je můžeme ještě pasterizovat, čili vložíme sklenice ze sirupem do hrnce vyloženého utěrkami, zalijeme do tří čtvrtin vodou a tepelně konzervujeme od momentu varu na mírném plamínku asi čtvrt hodiny.

Pokud někdo upřednostňuje výrobu za studena, jahodový sirup může připravit i tímto způsobem. Na recept potřebujeme jen jahody a cukr v poměru dvě ku jedné ve prospěch jahod. Ty omyjeme a nakrájíme. Vrstvíme je do velké sklenice na střídačku s cukrem. Pak, jestliže je teplota v místnosti vyšší než dvacet pěst stupňů,  je odložíme na přibližně šest hodin, a pokud je nižší, tak sklenici necháme stát do druhého dne. Během té doby ovoce pustí šťávu, která se spojí s cukrem a vytvoří sama výborný jahodový sirup. Ten už stačí jen rozlít do lahviček či sklenic a uskladnit do lednice nebo hodně chladného sklepa. Pokud mu chceme prodloužit trvanlivost, tak ho lze samozřejmě pasterizovat. V takovém případě postupujeme podobně, jako u prvního receptu, kde se sirup od začátku vyráběl za pomocí varu.

Jahodový sirup není klasickým lékem, který podáváme při nějakých akutních zdravotních potížích. Spíše bychom k němu měli přistupovat jako ke zdravé dobrůtce, která díky pravidelné konzumaci zlepší celkovou kondici našeho organismu a mimo jiné nám pomůže chránit v úvodním odstavci zmíněné orgány. Pozor by si na něj (stejně jako na ovoce) měli dávat lidé citliví na saliciláty i alergici obecně a také kojící ženy a velmi malé děti. Těm se doporučuje jahody a výrobky z tohoto ovoce zkoušet po malých dávkách a postupně zjišťovat, jestli se neobjeví nějaká nežádoucí reakce (nejčastěji se jedná o vyrážku nebo průjmy).