Kvě 042015
 

Majonéze se vyhýbá většina lidí preferujících zdravý způsob stravování. U výrobků kupovaných v obchodech je to celkem pochopitelné, protože všechny jsou plné různých konzervantů, barviv a jiných chemických vylepšovadel. Ale domácí majonéza nic takového obsahovat nemusí. Té se bát nemusíme (samozřejmě pokud ji jíme v rozumném a omezeném množství), protože se skládá hlavně z rostlinného oleje, který tepelně neupravený může být pro lidský organismus zdrojem mnoha užitečných látek.

Recept na základní domácí majonézu:

Vezmeme si jedno vejce (při výrobě majonézy bychom si měli velmi pečlivě pohlídat čerstvost), omyjeme ho, případně ještě rychle přelijeme vařící vodou – skořápka je z hlediska hygieny nejrizikovější. Rozklepneme ho do vybrané nádobky, přidáme k němu tři lžičky vinného octa nebo citronové šťávy, půl lžičky hořčice (dobré je s různými experimentovat, klasicky se dává buď plnotučná nebo dijonská), špetku soli, špetku cukru a všechno mixujeme tyčovým mixérem přibližně minutu. Pak začneme přilévat pomalu olej (skleničku nějakého kvalitnějšího, stačí dobrý slunečnicový) a stále mixujeme, dokud vše nezíská požadovanou hustotu. Domácí majonéza je hotova. Někdo ji dělá ve verzi light, v takovém případě se nedává hořčice, použijeme jen půl skleničky oleje a místo celého vejce šleháme jen bílek.

Recept na domácí majonézu bez oleje:

Vezmeme si jedno vejce, které uvaříme na tvrdo, oloupeme a hodíme do nádobky. Přidáme k němu lžičku hořčice, půl lžičky jablečného octa, špetku soli a kelímek tvarohového sýra cottage. A pak znovu vezmeme mixér a všechno dohladka rozmixujeme – v tomto případě nám nic jako u klasické majonézy houstnout nebude, je jen potřeba pečlivým mixováním dosáhnout co nejjemnější konzistence.

Recept na domácí majonézu bez vajíčka:

Do nádoby si nalijeme přibližně třetinu sklenice hodně vychlazeného plnotučného mléka. Přidáme lžičku hořčice, sůl, cukr, půl minuty mixujeme a pak ještě přidáme lžičku citronové šťávy. Mixujeme další půl minuty. Pomalu přiléváme sklenici dobrého rostlinného oleje a mixujeme do zhoustnutí stejně, jako jsme to dělali u základní verze.

Všechny druhy domácí majonézy musíme přechovávat v lednici, trvanlivost není příliš dlouhá. Většinou se doporučuje ji spotřebovat do dvou až tří dnů, pokud na dokyselení použijeme ocet, můžeme to o den dva prodloužit.