Čvn 292012
 

Pálení žáhy je velmi nepříjemný problém, který dokáže pokazit jakýkoliv gastronomický zážitek. Navíc jde o nepříjemnost, která se pravidelně týká velké části populace, zvláště častý výskyt je během těhotenství. Léčbu či úlevu mohou velmi často přinést i jednoduše dostupné domácí metody.

S pálením nám může pomoci přírodní říše. Velmi dobrou ochranu našeho jícnu a také zmenšení pocitu pálení může přinést starý dobrý lipový květ, který podpoří správné fungování žaludku. Jednu lžíci květu zalijeme sklenicí vroucí vody, přikryjeme pokličkou a odložíme přibližně na pět minut. Přecezenou tekutinu pijeme třikrát denně před každým jídlem. Moderní bylinkářství jako prevenci doporučuje i brambory, přesněji šťávu ze syrových brambor, která by měla být pita v množství kávového šálku také třikrát denně. Fytoterapie také doporučuje jako prevenci jalovec. Léčba by měla probíhat několik dní a každé ráno bychom měli rozžvýkat kuličky jalovce. Začíná se na třech a pak se postupně přidává každý den jedno navíc, až skončíme na osmi a pak se zase odebírá, abychom se dostali na výchozí tři. V tom momentě by měla být léčba pálení žáhy ukončena. Tradičním pomocníkem při tomto neduhu je už po staletí lněné semínko. Na pálení žáhy pomůže jedna lžička semínek svařená v půl sklenici vody a odstavená přes noc. Ráno tekutinu ohřejeme a vypijeme na lačno. Léčení probíhá týden, po kterém je nutno udělat týdenní pauzu.

Prevenci určitě ocení ti, kteří mají s pálením žáhy pravidelný problém. Pokud je to ale jen nějaký náhlý útok, můžeme vyzkoušet i tři rychlé způsoby domácí pomoci. Na první potřebujeme jednu lžíci jablečného octa a stejné množství medu (medem myslím produkt od včelaře ne něco ze supermarketu vyrobeného z cukru mimo EU – jak máte na sklenici jen náznak slova mimo EU, vyhýbejte se tomu). Obě suroviny rozmícháme ve sklenici teplé vody a tuto chuťově celkem přijatelnou medicínu vypijeme při prvních náznacích pálení. Dalším velmi dobrým pomocníkem s akutním pálením je rostlinné (dřevěné) uhlí. Půl lžičky rozmícháme v bylinkovém čaji, vodě nebo jablečné šťávě a tuto tekutinu pak pijeme třikrát denně. Je možné léčivo si zesílit přidáním špetky rozdrceného lněného semínka nebo usušeného kořene proskurníku (taktéž malinké množství). No a poslední je nejjednodušší a u mnoha lidí zabírá také. Stačí prostě po jídle žvýkat slavný lísteček máty (nebojte se jako v Monty Pythonovi to neskončí).