Čvc 102013
 

Černý rybíz je velmi chutné a oblíbené ovoce, které doslovně přetéká zdravím. Je výtečným zdrojem vitamínu C i P, které se vzájemně podporují. Díky specifickým vlastnostem rostliny při tepelném zpracování nedochází k takovým ztrátám prospěšných látek, proto je užitečné si v sezóně připravit chutný domácí sirup z černého rybízu, který využijeme během celého roku.

Plody černého rybízu pomáhají detoxikovat organizmus, čímž prospívají našim játrům a ledvinám. Mají protizánětlivé účinky, posilují imunitu, díky antivirovým a antibakteriálním vlastnostem jsou užitečným pomocníkem v boji s různými chřipkami a nachlazeními, které nás pronásledují hlavně koncem podzimu a v zimě. Léčivé není jen ovoce. Zdraví prospěšné jsou i rybízové listy, které působí močopudně, protizánětlivě a zlepšují práci srdce. Domácí sirup využívá kombinaci obou částí rostliny a tím může pomáhat i při revmatických onemocněních i zánětech močových cest.

Na kombinovaný recept budeme potřebovat kilogram ovoce, čtyřicet listů a kilogram cukru (lepší je přírodní, ale lze samozřejmě použít i normální bílý). Bobulky i listy pořádně umyjeme pod teplou tekoucí vodou, dáme do hrnce a zalijeme přibližně litrem vody. Uvedeme do varu a na menším ohni bez pokličky povaříme půl hodiny. Slijeme šťávu, přes gázu jemně vymačkáme listy i ovoce a vmícháme sirup. Vše spolu povaříme ještě patnáct minut (pokud chceme hustší sirup, tak redukujeme půl hodiny) a nakonec horkou tekutinu přelijeme do vyvařených lahví či sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí uskladníme do spíže nebo do sklepa.

Pokud nemáme zahrádku, tak můžeme mít menší problém se sehnáním rybízového listí, v takové situaci nám může pomoci druhý recept. Vezmeme kilogram očištěného ovoce a zalijeme ho vroucí vodou tak, aby černý rybíz byl zakrytý tekutinou. Zamícháme, přikryjeme a odložíme na teplejší místo přes noc. Druhý den tekutinu znovu promícháme, přecedíme přes dvojitou gázu, jemně vymačkáme a přidáme cukr v poměru dvě ku třem (čili například na litr získané rybízové šťávy dosypeme necelých sedm set gramů cukru), sirup uvedeme do varu a na menším ohni vaříme přibližně dvacet minut. A pak už ho jen klasicky přelijeme do čistých lahví či sklenic a uskladníme, do chladu. Pro jistotu a delší trvanlivost můžeme ještě rybízový sirup pasterizovat, hodí se to v situaci, když ho musíme přechovávat v pokojové teplotě.