Pro 302012
 

Aloe vera provází lidstvo prokazatelně již více než tři a půl tisíce let, jak dokazují záznamy na starých egyptských papyrech zabývajících se lékařským uměním. V posledním dvacetiletí navíc můžeme říci, že zájem o tuto rostlinu zažívá renesanci. Cení si jí hlavně kosmetický průmysl, ale asi každý se setkal v obchodě i s nabídkou různých nápojů a šťáv vyráběných z této sukulentní rostliny. Pokud si aloe vera pěstujeme doma, můžeme si chutný a zdravý sirup bez větších problémů a nákladů vyrobit.

A proč bychom vůbec takovou šťávu měli vyrábět? Aloe vera obsahuje více než 140 různých látek, které mohou být našemu zdraví prospěšné. Výtažky z rostliny působí proti bolestem, zánětům, bakteriím a posilují imunitu. Také urychlují hojení různých zranění a obecně prospívají regeneraci pokožky – to je mimochodem hlavní důvod, proč je dnes na trhu tak velký výběr různých krémů, které aloe ve větším či menším množství obsahují. Šťávu se navíc doporučuje při žaludečních problémech, nechutenství a zácpě. Velmi oblíbená je i při pravidelných detoxikačních kúrách.

A jak postupovat při výrobě? Není to nic složitého, potřebujeme jen hezké a zdravé dvou až tříleté listy aloe vera (mladší se nehodí, maximální věk by mělo být pět let), čerstvou šťávu z nějakých citrusových plodů (můžeme použít citron, grep i třeba pomeranč) – zlepšují chuť a prodlužují životnost sirupu, mixér a nějakou tmavou lahev, ve které pak budeme šťávu přechovávat. Z listů odřízneme nebo odstřihneme okraje s bodáky, podélně rozřízneme a vydlabeme dužinu. Tu vložíme do mixéru a přidáme ještě citrusovou šťávu a vše rozmixujeme.  Místo mixeru je možno použít i odšťavňovač a vše promíchat (aloe necháme kapat do citrusové šťávy), ale tím bychom přišli o trochu užitečné suroviny. Navíc je nutné při výrobě postupovat co nejrychleji, protože oxidace velmi rychle zmenšuje množství zdraví prospěšných látek, kvůli kterým vlastně to všechno děláme. Vzniklou šťávu z aloe vera rychle přelijeme do tmavých lahví, neprodyšně uzavřeme a uložíme do lednice. Měli bychom ji spotřebovat přibližně do týdne. Proto nemá smysl dělat najednou větší množství.  Jako lék podáváme dvě lžičky koncentrátu před jídlem, ale samozřejmě je možno si šťávu naředit (na lžíci až dvě, použijeme sklenici vody nebo další citrusovou šťávu) a pít jen tak pro chuť.