Úno 182016
 

vegeta nasypaná na talířkuAčkoliv do českých kuchyní stále silněji proniká trend vaření pokud možno jen s čerstvých surovin a bez umělých ochucovadel, stále se to týká jen části populace. A bude tomu tak vždycky. I za desítky let zde najdeme spoustu lidí, kteří si vaření bez různých polotovarových kořenidel nedokážou představit. To je i případ vegety, podravky a jiných bylinkovo zeleninových směsí. Do polévek a omáček je část lidí bude sypat stále. A konec konců proč ne, na takové domácí sušené vegetě vlastně není nic špatného. Glutamáty, chemická éčka a jiné chemikálie přeci v našem receptu vůbec nepotřebujeme…

Recept či přesněji suroviny lze různým způsobem obměňovat a doplňovat, následující řádky jsou vlastně jen jakýsi základ. Vezmeme si přibližně sedm set gramů mrkve, po dvou stech gramech celeru a petržele, sto gramů pastiňáku, velkou cibuli, bílou část velkého pórku a čtyři stroužky česneku (není nutný, takže pokud ho někdo nemá rád, tak ho přidávat nemusí). Pak si ještě nachystáme svazeček petržele, svazeček libečku, lžičku pepře, tři zrnka nového koření, dvě lžičky kurkumy a tři lžičky soli – většinou se u domácích receptů používá mořská nebo himalájská.

Zeleninu omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Listy petržele a libečku otrháme ze stonků a vše pak usušíme. Kdo má sušičku, postupuje podle návodu, v létě můžeme sušit pomalu na sluníčku (na rozloženém plechu), celoročně to lze provést i v troubě. V tom posledním případě ji máme nastavenou na šedesát až sedmdesát stupňů a je rozumné nechat minimálně pootevřená dvířka (vsuneme do nich např. nůž, aby nedocvakly), aby se nám odváděla vlhkost. V troubě sušíme čtyři až sedm hodin, přesný čas záleží na tenkosti řezu, teplotě a odvodu vlhkosti – pozor, bylinky držme odděleně, usuší se dříve a můžeme je také dříve odebrat. Nakonec už vše suché stačí promíchat s pepřem, solí, novým kořením a kurkumou a ponorným mixérem rozmixovat nebo případně nadrtit v hmoždíři. Vše uložíme do předem vyvařených a pořádně vysušených sklenic, uzavřeme a uskladníme v suchu.

A čím můžeme po prvním pokusu svou domácí vegetu obohatit? Fantazii se meze nekladou. Z tuhých surovin velmi dobře funguje, když přidáme trochu sušených hub či rajčat a nebo se zeleninou usušíme i nakrájenou papriku. Z bylinek je pro změnu velmi populární trocha bobkového listu nebo klasické trio oregana, tymiánu a bazalky. Špetkou šalvěje a rozmarýnu většinou také nic nepokazíme.