Čvn 052017
 

Mnoha příznivcům veganské diety docela chybí, že si nemohou jednou za čas dopřát kousek dobrého sýra nebo tvarohu. Ale zásadovost je zásadovost, takže jen kvůli mlsné se k mléčným výrobkům přeci člověk nevrátí. V takové situaci nezbývá nic jiného, než se v obchodě rozhlédnout po nějaké alternativě. A nebo si ji doma můžeme vyrobit.

Sýr z brambory a mrkve

Tento nemléčný sýr se dělá velmi jednoduše a na rozdíl od jiných receptů využívá relativně levné a dostupné suroviny. Dá se ho pak jako „taveňour“ mazat na pečivo, ale můžeme si ho dát i třeba na tortillu nebo do něj můžeme namáčet nachos. Když ho hodně zchladíme nebo spíše lehce přimrazíme, lze ho dokonce i krájet. No ale dost obecných řečí, podívejme se rovnou na recept. Vezmeme si tři střední brambory a jednu mrkev. Oloupeme je, nakrájíme na kostičky a uvaříme v mírně osolené vodě. Slijeme a trochu tekutiny necháme stranou. Obě suroviny přeložíme do mixéru. Přidáme půl sklenice tebi (je to neaktivní droždí využívané ve vegetariánské kuchyni), dvě až tři lžíce dobrého oleje a trochu pálivé i sladké nebo uzené papriky. Vše postupně rozmixujeme do hladka. Podle potřeby můžeme při mixování přilít trochu tekutiny – samozřejmě sýr dochutíme podle chuti a potřeby i pepřem a solí. Lze ho také různým kořením ještě upravovat a dolaďovat. Například mnoho lidí k tomuto základnímu receptu ještě vždy přidává do mixéru prolisovaný česnek nebo sušenou cibulku.

Krémový sýr z mandlí

Sklenici oloupaných mandlí zalijeme převařenou vlažnou vodou a necháme namáčet přibližně půl dne. Měly by hezky změknout. Přeložíme je do mixéru a přidáme k nim sto dvacet gramů sojového jogurtu nebo vodního kefíru. Jemně osolíme, případně můžeme přikápnout trochu citronové šťávy a vše mixujeme dohladka (možná budeme muset přidat lžíci nebo dvě vody, záleží na hustotě). Pak připravenou hladkou pastu položíme do sítka vyloženého gázou, které pověsíme nad nějakou misku. Zatížíme nádobkou s vodou, vložíme do lednice nebo studeného sklepa a necháme vykapat do druhého dne. Skoro hotový sýr vyndáme ze sítka, dáme do nové gázy a necháme ještě den odkapávat. Nakonec už jen stačí si vyrobit homolku a můžeme baštit. Případně ho můžeme ještě obalit v bylinkách nebo barevném pepři. Mimochodem, tento krémový sýr se často dělá z „odpadu“, který zůstane při výrobě domácího mandlového mléka. Hodí se pokrájený na pečivo, dá se ho jíst jen tak smíchaný s čerstvě nakrájenými bylinkami a ředkvičkou a nebo ho můžeme vyzkoušet s ovesnou či jáhlovou kaší.