Dub 202013
 

Dýňový olej vzniká lisováním dýňových semínek za studena.  Má tmavě zelenou mírně nahnědlou barvu a příjemně voní po oříšcích. Je velmi chutný, zvláště ve studené kuchyni, kde nejvíce vyniknou jeho kulinářské vlastnosti, ale hitem posledních let se stává proto, že má pozitivní účinky na naše zdraví.

Využití v kuchyni bylo naznačeno už v úvodu. Je naprosto dokonalý do různých salátů, které obohacuje svou ořechovou chutí navíc je lehce stravitelný a zlepšuje trávení. Každý milovník panenského olivového oleje by ho určitě měl vyzkoušet i na těstoviny, kterým dokáže velmi zajímavě doplnit chuť. Můžeme ho také přikápnout na talíři do již hotové jemnější polévky (například … dýňové nebo mrkvové), ale velmi chutný je i místo nějakého másla či margarínu jen tak na žitném chlebu či chutné a čerstvé bagetce. A někteří lidé si přidávají i pár kapek na … zmrzlinu.

Při pravidelné konzumaci si budeme moci vychutnat větší množství zdraví prospěšných látek, které dýňový olej obsahuje. Je velmi dobrým zdrojem kyselin omega-3, omega-6 a omega-9. Z hlediska vitamínů si budeme moci procvičit začátek abecedy a vychutnat vitamín A, B, C, D a také E. A to není vše, také v něm můžeme najít i pár minerálů, za zmínku stojí hořčík, draslík, selen a zinek. A stále ještě nejsme u konce, dýňový olej má ještě navíc fytosteroly, kukurbitin, skvalen a citrulin.

A jaké mají všechny tyto látky účinky na náš organismus? Dýňový olej se doporučuje například na problémy s prostatou (podobně jako dýňová semínka) či při různých onemocněních močové soustavy. Navíc, jak je asi z obsahu nenasycených kyselin každému jasné, reguluje úroveň cholesterolu a chrání naše, životním stylem mučené, tepny před kornatěním. Díky vitamínu E olej zpomaluje průvodní jevy stárnutí a předpokládá se, že působí i jako prevence proti vzniku rakoviny. Navíc má protizánětlivé účinky, ztěžuje život střevním parazitům a podporuje zdravý vývoj našeho organismu.

Je využíván také v kosmetice. Je vhodný pro všechny typy pokožky, ale zvlášť silné účinky má na suchou, popraskanou a zralou pleť.  Hydratuje ji, promaže a také vyhladí. Doporučuje se také na strie – hlavně během těhotenství může působit jako užitečná prevence. Najdeme ho ve složení nepřeberného množství krémů, peelingů a masážních olejíčků. Při domácích experimentech se doporučuje ho používat v kombinaci s jiným olejem, protože může mírně barvit.