Kvě 212012
 

Léčivé účinky fenyklu i jeho využití v kuchyni znali již staří Řekové a dodnes se pěstuje v mnoha vyšlechtěných odrůdách a formách jako léčivá i kořenná zelenina. Zajímavé je, že jeho obliba přicházela ve vlnách a v různých obdobích se využíval pro různé účely. Staří Řekové používali fenykl jako zeštíhlující prostředek, kdežto ve středověku jím ponejvíce věřící během dlouhých nudných kázání v kostelech tišili kručení v žaludku.

Fenykl lze běžně pěstovat na zahradách, ale stále ještě vídáme jeho zplanělou formu na polích a loukách. Pro dobrý růst vyžaduje hluboce zpracovanou, nejlépe vápenitou půdu, slunečnou a teplou polohu chráněnou před mrazem. Fenykl dorůstá až do výše dvou a půl metru, vzhledem připomíná kopr a od července do září kvete žlutými květy, které vydávají sladkou, teple lékořicovou vůni. Konzumovat je možné každou část této rostliny – semena, listy, stonky i cibule.

V naší době si fenykl ceníme jednak jako lahůdkovou zeleninou, z níž připravujeme zdravé a chutné saláty. Například stonky, neboli řapíky chuťově připomínají kombinaci celeru a anýzu. Můžeme je nakrájet do polévky či do salátu anebo jimi dochutit dušená masa. Vynikající jsou zapečené na nejrůznější způsoby. Vějířovité listy se hodí k ochucení zeleninových jídel, jejich anýzová vůně ozvláštní nakládanou zeleninu i rybí pomazánky. Také se přidává do omáček a k pečeným rybám. Plod fenyklu – cibule je velmi zdravá a údajně má v syrovém stavu protirakovinné účinky. Má bohaté využití v kuchyni.

Nejhodnotnější odrůda – Fenykl obecný (vulgare), je využívána pro farmaceutické účely. Cibule obsahuje silici, jež má výrazný dezinfekční účinek, také je bohatá na vápník, fosfor, fluor a vitamíny A, B, C, a E. Fenyklová semena jsou bohatá na draslík a vápník.

Cibule se sklízí v průběhu srpna a září a je vynikajícím preventivním prostředkem proti infekčním zánětlivým onemocněním. Podává se ve formě šťávy, která se přidává do čaje. Fenyklový sirup: dvě středně velké cibule pokrájíme, zalijeme medem nebo prosypeme cukrem a necháme půl dne stát. Užíváme třikrát denně po lžičce. Působí účinně proti kašli, zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně. Při bodnutí hmyzem přiložíme na postižené místo kolečko cibule.

Žlutohnědá rýhovaná semena mají zelenkavý nádech a jsou velká okolo centimetru. Používají se k ochucení jídel, například se přidávají do chleba, jablečného koláče, zeleninových jídel a omáček s rajčaty. Hlavně se ale využívají jejich léčebných vlastností. Hlavní složkou semen fenyklu je 3–6 % silice, obsahující 60 % anetholu. Dalšími složkami jsou fenchon, fenikulin, mastné oleje, bílkoviny, cukr a sliz.

Odvar ze semen: dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen louhujeme deset až patnáct minut v šálku horké vody. Používá se především při nadýmání, poruchách trávení, ale i chorobách dýchacích cest, kdy uvolňuje křeče hladkého svalstva a také hleny. Podporuje činnost střev, podává se i miminkům na koliku. Kojícím matkám podporuje tvorbu mléka. Tento osvěžující čaj má výborné účinky také na osvěžení dechu.

 

  One Response to “Fenykl obecný”

  1. Hezký článek..Ještě by to chtělo připsat, kdy Fenykl roste ( Období ) a kde se da najít 🙂