Gomasio

Gomasio, neboli sezamová sůl, je velmi chutné ochucovadlo a pro mnoho lidí také zajímavá alternativa ke klasické soli. Velmi vhodné je pro vylepšení chuti salátů, pečiva, těstovin, rýže a různých obilovin. Ale není to jen o zajímavé slaně oříškové chuti, gomasio má pozitivní účinky na lidské zdraví.

A těch účinků by opravdu nemělo být málo. Sezamová semínka jsou zdrojem lecitinu, který zlepšuje schopnost soustředění, posiluje nervový systém a pomáhá se učit. Také obsahují vitamíny A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Posilují imunitu a jsou kvalitním antioxidantem, čili zpomalují stárnutí a také působí částečně i jako prevence před rakovinou. A to stále není všechno. Pomáhají odkyselovat organismus, zlepšují práci trávicího systému, urychlují metabolismus a navíc mají vyšší obsah nenasycených kyselin. Zajímavým efektem je i to, že gomasio výrazně méně vyvolává žízeň než klasická sůl.

A jak si takové gomasio připravit? Recept je opravdu snadný, musíme si jen sehnat kvalitní sůl (výběr je čistě osobní záležitostí, co komu vyhovuje) a samozřejmě také sezamová semínka. Poměr podle tradičního postupu závisí na ročním období. V teplých měsících by to mělo být přibližně jedna ku čtrnácti ve prospěch sezamových semínek, v zimě zhruba jedna ku deseti. Semínka pražíme na kvalitní suché pánvi na středním ohni za občasného míchání dřevěnou vařečkou. Hotová by měla být ve chvíli, kdy získají barvu a začínají příjemně vonět. Přesypeme je do hmoždíře. Pak na suché pánvi ještě opražíme sůl, kterou přidáme k semínkům a vše spolu rozdrtíme. Ale pozor, naším cílem není sezamová pasta, měly by být rozdrceny spíše na hrubo nebo dvě třetiny na jemno a zbytek více méně v celku. Místo hmoždíře můžeme použít i nějaký mlýnek nebo mixér, jen tady máme o něco menší kontrolu nad rozmělňováním, takže musíme být výrazně opatrnější. Gomasio přechováváme v lednici a používáme podobně jako sůl, ale přidáváme ho až do hotových pokrmů. Z důvodu vyššího obsahu tuků má relativně krátkou trvanlivost, raději si dělejme jen menší porce a spotřebujme je přibližně do deseti dnů.