Čvn 112012
 

Na přelomu jara a léta se konečně v obchodech začnou objevovat jahody, které nerostly jen tak v nějakém španělském skleníku, ale kterým sílu a chuť dala naše rodná hrouda. A je to opravdu obrovský rozdíl, v porovnání s těmi červenými bobulemi bez vůně a chuti ze zahraničních zdrojů, které jsou dostupné celý rok. Je dobré si je vychutnávat v sezóně, protože takto výborné jsou jen pár týdnů. A prospějí nejen našim chuťovým buňkám, ale mají i pozitivní vliv na zdraví.

Jahody jako takové byly známy již v dobách antických. Ale to, co dneska pěstujeme a nebo kupujeme, je relativně mladého data. Vznikly de facto náhodou, když francouzský královský zahradník  zkřížil odrůdu z Virginie s odrůdou z Chile a díky tomu vznikly dnes známé keříky plodící velké a zároveň velmi sladké plody.  Mělo k tomu dojít tak, že náhodou vedle sebe nechal růst tyto rostlinky, které sice pocházely ze stejného kontinentu, ale v přírodě se nikdy nepotkaly. Ale díky příbuznosti se dokázaly jednoduše zkřížit a po vydání prvních plodů, bylo samozřejmé, že je to vlastně nový ovocný zlatý důl. Různých odrůd máme dnes samozřejmě velké množství, ale všude bychom měli hledat kořeny v nepozornosti botanika  Duchesne.

Pro zdraví jsou jahody důležité zvláště z důvodu velkého obsahu vitamínu C – mají ho více než oblíbený exotický zdroj, jakým je citron nebo grep. Kromě užitečného céčka obsahuje i vitamín A, B1, B2 a B3. Dále v nich jsou užitečné minerály jako například vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík či mangan. Posilují naši imunitu a kromě toho působí blahodárně na trávicí soustavu. Jsou vhodné pro děti (i když občas dávají impuls některým alergickým či pseudoalergickým reakcím, které převážně s věkem přechází) a velmi důležité pro ženy během menopauzy. Jejich antibakteriální vlastnosti mohou velmi pomáhat při zánětech horních cest dýchacích. Mají schopnost posilovat nehty a vlasy a také zvyšují kvalitu pokožky.

Pokud nám zůstanou nějaké jahody a už nemáme chuť je dál jíst či je jich nedostatek na zavaření, můžeme vyzkoušet, jaký efekt mohou mít nejen pro zdraví, ale také na pokožku. Velmi jednoduše se dá vyrobit z nich nějaká maska a nebo očistit pleť na tváři. Několik zbylých jahod zalijeme trochou smetany a lžící medu, zamícháme a odložíme na několik hodin do lednice. Večer  namáčíme vatičku do vzniklé tekutiny a omyjeme jí make  up. Čistou tvář, krk a výstřih je také možno potírat také jahodami přeříznutými na polovic (měly by působit tak patnáct minut, poté pleť omyjeme studenou vodou). Osvěžující pleťovou masku se vyrábí také velmi jednoduše. Buď rozmačkáme zakysanou smetanu a jahody a naneseme na tvář a nebo místo smetany použijeme tvaroh. Maska pro suchou pleť se vytváří z jahod, medu, bramborového škrobu a žloutku nebo je možno ušlehat tuhý sníh s bílků, spojit s jahodami, nanést na tvář a po zaschnutí opláchnout vlažnou vodou. Rozjasňující masku vyrobíme rozmixováním pěti větších jahod, ke kterým přidáme lžičku olivového oleje.  Pozor na alergické reakce – nejdříve si jahody vyzkoušejte na jemnější pokožce, například v podpaží.