Čvc 292013
 

Čočku lidstvo zná již více než osm tisíc let. I u nás je součástí mnoha tradičních receptů, ale její popularita trochu poklesla a mnoho lidí si tuto luštěninu spojuje už jen s jakousi nevábně vyhlížející kaší politou omastkem a spálenou cibulkou případně rozvařenou hutnou polévkou s několika kousky párku. Přitom čočka může být skvělou součástí různých velmi zdravých jídel, stačí si ji jen naklíčit. Podívejme se jak na to.

Čočka po naklíčení obsahuje více vitamínů A, B, C, D a E, než její pouze uvařená varianta. Také je zde velké množství železa, vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, mědi a slušná dávka antioxidantů, které likvidují volné radikály. Navíc tato luštěnina obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, je slušným zdrojem vlákniny a má nízký glykemický index. Podporuje práci nervového systému a pomáhá odkyselit organismus. Naklíčená čočka se doporučuje téměř všem, jen v těhotenství bychom si měli dávat pozor na zdroj této zdravé pochoutky, protože přeci jen zde existuje malé riziko nákazy listeriózou nebo salmonellou.

A jak tu čočku správně naklíčit? Není to nic složitého. Luštěninu namočíme přes noc v dvojnásobném objemu vody. Druhý den semínka pořádně opláchneme pod tekoucí vodou a tím odstraníme případné nečistoty, které by nám mohly uškodit. Čistou čočku rozložíme na talíř (ještě vhodnější je větší hustý cedník nad nějakou nádobou) a každý den ji ráno a večer proplachujeme. A to je více méně vše, čočka by měla dostatečně (do délky jednoho centimetru) naklíčit přibližně během tří až čtyř dnů a pak ji můžeme radostně konzumovat. Z jedné skleničky suché čočky bychom měli získat tři až pět sklenek naklíčené.

Naklíčenou čočku můžeme jíst jen tak, má příjemnou ořechovou příchuť. Také ji můžeme přidávat de facto do všech salátů, vhodná je ale i jako samostatná příloha a samozřejmě nikdo nám nebrání, abychom ji přidávali například do polévek či různých pečených a vařených jídel. Jen by to byla trochu škoda, protože tepelnou úpravou ztratí část svých skvělých vlastností.

  4 Responses to “Jak naklíčit čočku”

  1. Takže nejsou po naklíčení jedlé jen klíčky, ale i ta syrová čočka? Odepište,prosím,je to důležité.👍👍👍

  2. Na čočce se mi během několika málo hodin utvořily černé skvrny (asi plíseň). kde jsem udělala chybu?

  3. Monika: Ty jsi chybu neudělala, čočka byla kotaminovaná třeba z obchodu, cestou od pěstitele atd…Zkus novou dávku z jiné čočky!