Kvě 152014
 

Připravený nálev s bezovým květemMezi nejčastěji používané přírodní léky určitě patří bylinkový nálev, který trochu nesprávně nazýváme čajem. Základní příprava je banální, vezmeme si pytlíček se sušenou drogou, nalijeme na to vodu a vypijeme. Ale rozhodně to lze udělat i lépe a tím také z léčivé byliny dostaneme výrazně více účinných látek.

Než se začneme věnovat samotnému návodu, je dobré uvést pár základních věcí. V úvodu zmíněný kupovaný pytlíček s nějakou bylinkou je v našich podmínkách řešení nejčastější, ale převážně také nejméně kvalitní. Samozřejmě ideální variantou je vlastní sběr, pokud pro léčivé rostliny musíme do obchodu či lékárny, nehlídejme tolik cenu, ale zaměřme se hlavně na kvalitu (obecně je lepší kupovat byliny vcelku a ne v nějaké drti, kde se mohlo dostat cokoliv). Ve většině případů lze používat jak čerstvé tak sušené, obecně se dá říci, že lžíci sušených můžeme nahradit lžící čerstvých. Významná je i kvalita vody – z měkké je nálev mnohem účinnější a aromatičtější. Co se týká slazení, tak podle klasických doporučení bychom med či cukr rozhodně neměli dávat do hořkých nálevů neboť tím snižujeme jejich sílu. U jiných je to více méně jedno. A jak často bychom měli bylinkové čaje pít? Na to neexistuje univerzální odpověď, vše záleží na léku a nemoci. Rozhodně od jedné skleničky nálevu zázraky nečekejme, ve většině případů se doporučuje ho pít třikrát až čtyřikrát denně až do ustoupení příznaků choroby.

Bylinkový čaj ve třech jednoduchých krocích:

1. ohřejeme si hrneček, abychom vroucí vodu zbytečně neochlazovali a nesnižovali její schopnost louhovat. Můžeme ho vypláchnout horkou vodou nebo dát na chvilku do trouby či mikrovlnky.
2. přidáme odpovídající množství léčivé byliny (většinou je to jedna či dvě lžičky, ale vše závisí na zdravotním problému a rostlině) a zalijeme je vodou, která má přibližně 90-95 stupňů – čili před naléváním ji necháme asi minutku odstát.
3. hrneček přikryjeme a necháme potřebnou dobu louhovat – převážně je to pět až patnáct minut, čas je většinou uveden u . Poté nálev přecedíme a po případném (viz poznámka výše) oslazení vypijeme.