Srp 112012
 

Zvracení, či obecně nevolnost v těhotenství pozná většina maminek. Podle průzkumů a různých analýz se s tímto problémem potýká kolem čtyř pětin žen v požehnaném stavu.  Zjednodušeně řečeno, může za to série různých změn, které se v organismu odehrávají, a to ve velmi krátkém čase. Mimo jiné tělo vytváří více hormonů, díky kterým se zvyšuje citlivost na různé čichové vjemy a následně i tvorba žaludečních šťáv. Nevolnost také může vytvářet stres, únava a mnohem emotivnější přístup k okolí.

Nevolnost spojená se zvracením může trvat jen několik týdnů, ale může se také protáhnout i na měsíce. Je to velmi individuální a není možno předem říci, jak dlouho to v konkrétním případě bude trvat. Většinově ale platí, že velké potíže s žaludkem skončí přibližně kolem třetího měsíce těhotenství, delší doba je spíše výjimečným jevem. Pozor, to neznamená, že se později nemohou objevit i různé menší nevolnosti. Ty nás bohužel budou provázet celým těhotenstvím. Se situací je nutno se smířit, protože jde o přirozený jev. Ve většině případů ani není nutno tuto nesnáz řešit nějak s lékařem. Je jen jediná výjimka. Jak zajisté napoví i selský rozum, potraviny a tekutiny které přijímáme, slouží v období těhotenství i výživě miminka. Proto pokud naše tělo neudrží v sobě téměř nic, začínáme ohrožovat i zdraví dítěte a je nutno co nejrychleji vyhledat odbornou pomoc. Většinou se doporučuje změna diety, více odpočinku, ale není vyloučena ani hospitalizace.

Úplně odstranit žaludeční potíže a případné zvracení moc nejde. Je nám to dáno shůry. Ale ve většině případů se dá jejich výskyt a intenzita omezit. Důležité je hlídat, jaké potraviny a vůně nevolnost vyvolávají a pak se jim samozřejmě vyhýbat. Obecně se doporučuje vyhýbat smaženému, tučnému a kyselému jídlu.  Je potřeba často pít, ale je lepší to dělat mezi jídly než během či přímo po jídle. Je dobré mít u postele trochu obyčejných sušenek bez příchutí, které po probuzení pomalu a pečlivě rozžvýkáme a ještě čtvrt hodinky poležíme v posteli. Neutrální sušenky bychom měli mít případně po ruce celý den. Jezme často, malé porce, které pečlivě rozžvýkáme. Část nepříjemností může totiž paradoxně vyvolat prázdný žaludek, který zvýší naši citlivost. Po konzultaci s lékařem je možno mírně zvýšit přísun vitamínu B6.  Pokud pravidelně užíváme nějaké vitamíny či doplňky stravy, neuškodí je na pár dní odstavit a zjistit, jestli se náš stav náhodou nezačne zlepšovat. Občas se doporučuje čichání čerstvě nakrájeného citronu, případně přidávání téhož do různých nápojů – ale ne vždy to funguje, zvláště to druhé může podráždit osoby citlivější na kyselost. Podobné to je se zázvorem, který dokáže uklidnit žaludek. Obecně vždy se doporučuje klid, co nejméně stresu a příjemnou atmosféru v domácnosti.