Lis 262015
 

Sice mnohem častěji řešíme, jak zbavit tělo nadbytečných kilogramů, existují v životě i takové momenty, kdy naopak potřebujeme relativně rychle přibrat na váze. Někdo by možná řekl, že na tom přeci nic není, stačí prostě hodně jíst, ale tak snadné to bohužel není. Pokud nechceme svou zdravotní situaci jen zhoršit, měli bychom i u přibírání na váze postupovat s rozumem a podle několika jednoduchých pravidel.

1. je nutné s odborníkem probrat, jaký je v našem věku, při naší váze a v naší situaci potřebný každodenní příjem kalorií a toho se pak musíme držet. Napovědět mohou i různé kalkulačky, které jsou dostupné online.

2. v jídelníčku by měl být vysoký obsah kvalitních bílkovin, které najdeme například v libovém mase, rybách (lepší jsou mořské, které navíc tělu dodají potřebné nenasycené kyseliny), vejcích, mléku a mléčných výrobcích.

3. dopřávejme si kaloričtější ovoce, jako jsou například banány nebo hrozny, vhodné je i časté uzobávání různých nepražených a nesolených ořechů. Ovoce a zeleninu bychom měli jíst každý den.

4.  při přípravě pokrmů používejme kvalitní rostlinné oleje a případně máslo, většina teplých jídel by měla být vařená (ve vodě i na páře) nebo dušená.

5. jíst bychom měli pravidelně přibližně pět jídel denně – večeři si dopřejme dvě hodiny před spánkem.

6. nesmíme zanedbávat ani fyzickou aktivitu, jen se to s ní nesmí přehánět. Cvičení a pohyb obecně povzbuzují chuť k jídlu.

7. po jídle si pokud to jen jde dopřejme příjemný lenošící odpočinek.

8. pro zvýšení přísunu kalorií můžeme do jídla častěji přidávat smetanu nebo plnotučné mléko.

9. vyhýbat bychom se měli klasickým nezdravým potravinám (polotovary, uzeniny, velmi tučná jídla etc.), které dlouho trávíme a mohou vytvářet pocit falešného nasycení.

10. to samé se týká i cukrovinek nebo sycených nápojů, která na čas „oklamou“ organismus a my nemáme pak chuť dodat tělu kvalitní a potřebné potraviny.

11. kuřáci by během nabírání kil měli svůj zlozvyk co nejvíce omezit, protože jedním z efektů kouření je i menších chuť k jídlu.

12. pokrmy podáváme krásně prostřené, jíme i očima a jídlo podané hezky a nazdobené sníme mnohem raději než misku s nakydanou těžce identifikovatelnou a promíchanou hmotou.

13 . před jídlem si dopřejme skleničku dobré ovocné šťávy, která nám povzbudí apetýt.