Lis 242016
 

Řízky v polovině smaženíSmažená jídla jsou nedílnou součástí české kuchyně. A je jedno, jestli jde o klasický řízek nebo nesmrtelný smažák či stále populárnější hranolky nebo různé verze obalované zeleniny. Jenže souběžně s rostoucím povědomím o správně výživě se čím dál tím více lidí snaží smažení vyhýbat, protože tento způsob přípravy jídel jednoznačně k nejzdravějším nepatří. Ale pokud se naučíme smažit správně, rozhodně to nebude zas až tak nezdravé, jak si většina z nás myslí.

1. Důležitý je výběr správné pánve i dobrého tuku. Obecně se doporučuje používat nádobí s tlustším dnem a nepřilnavým povrchem.  Co se týká tuků, odborníci na zdravou výživu radí, abychom smažili raději na správně dobraném rostlinném oleji. Jestliže se při přípravě pokrmů z nějakých důvodů používá máslo, mělo by být před tím přepuštěné. Pokud opravdu musíme sáhnout po sádle, je bezpečnější smažit jen na vlastnoručně vyškvařeném, u kterého víme, jak a z čeho bylo připravené.

2. Olej bychom neměli lít ani na příliš rozpálenou ani na úplně studenou pánev. Jídlo, které se chystáme smažit, by nemělo být zrovna vytažené z lednice. Někteří kuchaři dokonce určitá masa mírně předehřívají (ale nepečou, jen je ohřejí zhruba na teplotu lidského těla) v troubě. Při nedostatečně rozpáleném tuku nebo pokud je smažená potravina příliš studená, jídlo nepotřebně saje příliš mnoho oleje.

3. Jednou použitý tuk se rozhodně nehodí pro další smažení. Několikanásobné využití stejného oleje v něm velmi výrazně zvyšuje počet škodlivých látek, které se následně dostávají i do připravovaného jídla. Navíc se zhoršují i jeho chuťové vlastnosti a smažený pokrm začíná získávat onen specifický zápach a příchuť známou z nekvalitních rychlých občerstvení.

4. Nepřeháníme s množstvím tuku. Naprosté většině jídel stačí pánev naplněná nevelkým množstvím oleje. Jen v některých případech bychom měli smažit na hlubokém oleji. Většinou to recept zmiňuje.

5. Abychom snížili čas, během kterého je tuk vystavován vyšším teplotám, pánev se vždy snažíme vyplnit do posledního místa. Při smažení odebíráme z pánve odpadlé či odrolené zbytky jídla, které by se mohly přepalovat. Pokud musíme smažit delší dobu, nejrozumnější je po nějakém čase spálený olej vylít, pánev vyčistit a naplnit čerstvým tukem.

6. Po rozehřátí oleje většinou není důvod udržovat sporák na nejvyšším výkonu, praxí zjistíme vyhovující nastavení, převážně je to někde v polovině, ale každý sporák se trochu liší.

7. Usmažené jídlo bychom správně měli odkládat na papírové ubrousky, aby se zbavilo nadbytečného množství omastku.