Čvc 082017
 

Ještě před patnácti až dvaceti lety si většina lidí pod pojmem sušené ovoce dokázala představit hlavně křížaly a možná kolem vánočních dnů také datle nebo fíky. Dnes je situace jiná a popularita sušených plodů neustále roste. Zlepšují trávení, jsou zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek, rychle dodají tělu energii a v neposlední řadě mohou být zajímavou alternativou k sladkostem. Mezi nejoblíbenější jednoznačně patří  meruňky. A ty si můžeme docela snadno sušit i doma.

Proč doma?

Nejednoho člověka asi automaticky napadne, proč by si měl meruňky sušit doma, když je přece může už usušené velmi snadno a za relativně nízký peníz koupit v obchodě. Odpověď je velmi jednoduchá. Domácí sušené meruňky jsou mnohem zdravější než většina prodávaných. A to z jednoduchého důvodu. Při průmyslovém sušení ovoce se velmi často používá oxid siřičitý. Je to konzervant a navíc díky němu si ovoce uchovává výrazně živější barvu, což samozřejmě má nemalý marketingový efekt. Ve větším množství může u některých lidí vyvolat žaludeční potíže, astmatické záchvaty nebo bolesti hlavy. Tomuto riziku se domácí výrobou vyhneme.

Sušení meruněk v troubě

Koupené meruňky pořádně omyjeme, probereme a vyřadíme všechny silně natlučené plody. Pak ovoce rozřízneme a vypeckujeme. Řezem nahoru je rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Plech dáme do trouby rozehřáté na padesát až šedesát stupňů. Přibližně každé tři až čtyři hodiny ovoce obracíme.Doba sušení záleží na velikosti ovoce, ale v naprosté většině případů bychom měli být do dvaceti čtyř hodin hotoví – stav můžeme kontrolovat průběžně při každém obracení. Meruňky je lepší nepřesušit – měly by zůstat na dotek trochu pružné. Ovoce pak uložíme do širších misek, přikryjeme papírem a necháme zhruba deset dní v suchém, teplém a dobře větraném místě. Pak zkontrolujeme, jestli nepouští šťávu. Pokud ano, necháme je ještě na hodinu až dvě v troubě dosušit. Když jsou dokonale suché, můžeme je přesypat do vybraných nádob či sáčků a uskladnit. Přechováváme je v suchu, tmě a chladu.

tip: Pokud chceme, aby ovoce při sušení méně tmavlo, rozříznuté meruňky namočíme na pár minut do citronové šťávy nebo roztoku z půl lžičky kyseliny citronové, kterou rozmícháme v hrnku s vodou.