Jak udělat doma levandulový olej

Blahodárných vlastností levandule si všimli naši předkové už ve starověku. V antickém Řecku a Římě patřila dokonce k nejoblíbenějším léčivým rostlinám a její popularita neklesla ani v následujících tisíciletích. Velmi oblíbená je i dnes, i když více než k přímé léčbě se nyní používá v kosmetice a různých variantách aromaterapie. V českých domácnostech se s ní nejčastěji setkáme v podobě sušených snítek, čím dál tím větší popularitu získává i levandulový olej. Ten si navíc snadno můžeme udělat doma.

Metody jsou tři, můžeme postupovat na teplo, na studeno nebo obě metody kombinovat. U prvního způsobu budeme potřebovat čerstvé větvičky (kolem čtvrt kilogramu), které nastříháme do nějakého menšího hrnce a zalijeme třemi sklenicemi oleje*. Vše opatrně na menším plameni uvedeme do varu a hned jak směs začne bublat, přemístíme ji do vařící vodní lázně ve které necháme na menším plameni levanduli louhovat přibližně tři hodiny. Pak už stačí jen hotový levandulový olej přecedit (nejlepší je gáza, díky které se zbavíme i velmi malých zbytků květů či větviček), přelít do vyvařené a vysušené tmavé láhve a uskladnit někam do chladu (nemusí to být vysloveně lednice, spíž by měla stačit). Trvanlivost domácího levandulového oleje je přibližně jeden rok.

Když si chceme udělat levandulový olej na studeno, budeme pro změnu potřebovat větvičky či květy sušené, abychom minimalizovali riziko plísní. Rozdrobíme je nebo nastříháme do vybrané uzavíratelné nádoby (měly by ji vyplnit přibližně do třech čtvrtin), zalijeme olejem, zavřeme a odložíme přibližně na dva měsíce. Denně nádobu protřepeme, občas na chvíli sklenici otevřeme. Po uplynutí šedesáti dnů zase hotový olejíček přecedíme, přelijeme a uskladníme.

No a nakonec zůstala metoda kombinovaná. Zase při ní použijeme sušenou levanduli, kterou částečně naplníme sklenici a zalijeme jako při přípravě na studeno. V tomto případě ji ale vložíme do vodní lázne, tu uvedeme do varu a po pěti minutách vypneme a necháme vychladnout. Sklenici odložíme, denně protřepáváme a po třech dnech znovu ohřívání opakujeme. Přibližně po měsíci by mělo být vše hotovo, levandulový olej stačí už jen přecedit a uskladnit.

* většinou se doporučují různé exotické oleje, jako například mandlový nebo jojobový, použít ale můžeme i olivový a velmi dobré výsledky dosáhneme i s obyčejným olejem slunečnicovým.