Čvc 052013
 

Ještě před nedávnem lidé, kteří měli dvanácterníkové (ale i žaludeční) vředy, museli dodržovat velmi přísnou dietu. Dnes už víme, jaká je hlavní příčina tohoto onemocnění a proto se změnil i způsob léčby. Drastická změna jídelníčku již není nutná, ale určitá modifikace nemocným jen prospěje a pomůže uklidnit rozbouřený a bolestivý vřed.

Důležitý je dostatečný přísun bílkovin, je sice pravda, že potraviny obsahující větší množství aminokyselin zvyšují tvorbu žaludeční kyseliny a mohou vřed podráždit, ale při správném výběru dochází k opačné reakci. Proto se doporučuje mléko, libové maso, nízkotučné tvarohy, vejce a také ryby. Ty poslední jsou důležité i z důvodu vyššího obsahu nenasycených kyselin, z nichž mnohé mají na trávicí trakt a sliznici uklidňující účinek. Během problémů se vředy se dnes doporučuje, aby se nám správně upravená (čili ne kapající tukem filé) mořská rybka objevila na talíři přinejmenším třikrát týdně. Další prospěšnou látkou je vitamín C i když v tomto případě je ukrytý malý háček. „Céčko“ zpomaluje množení bakterií, což je pro nás velmi užitečné, jenže jeho nejlepším přirozeným zdrojem je ovoce a zelenina, které obsahují větší množství vlákniny. A ta může náš trávicí trakt hezky rozdráždit. Užitečné jsou i vitamíny A a E, které najdeme v mléku, vejcích či drůbežích játrech a také zinek, který posiluje sliznici. Najdeme ho v libovém mase, mořských plodech a čerstvých luštěninách (sušené ho mají také, ale ty mohou vyvolat potíže s trávením a tím pádem anulovat pozitivní efekt).

Dříve existovaly velké seznamy zakázaných potravin a ochucovadel, dnes se medicína kloní spíše k názoru, že je to záležitost hodně individuální a to co dráždí jednoho na druhého nemusí mít vůbec žádný vliv. Proto je spíše důležité pozorovat reakci našeho organismu a omezovat to, co nám dvanácterníkový vřed prokazatelně rozdráždí. Obecně u většiny lidí bývají nejproblematičtější polotovary přesycené chemií, uzeniny, výše zmíněné nadměrné množství vlákniny, káva, alkohol, silný čaj, ostré koření, silné masové vývary (a omáčky či polévky, kde se používají jako základ), smažené, mastné a čokoláda.  Ale jak už bylo uvedeno, u každého se to může lišit. Důležitější je, abychom jedli pravidelně a pečlivě žvýkali každé sousto. Vhodné jsou spíše menší porce, při jídle bychom měli být v klidu a u stolu. Rozhodně bychom se měli vyhýbat stresu, který může rozdráždit jak žaludek tak i dvanácterníkový vřed. Lidová medicína tradičně doporučovala jako doplněk při léčbě šťávu z kysaného zelí, lněné semínko a také pití vody z vařených brambor.