Zář 162013
 

Rozvoj alergie u malého dítěte nemůžeme vyloučit ve sto procentech. Je příliš mnoho faktorů, v tom i genetika, které o této nemoci rozhodují. Ale většina rodičů může velmi výrazně ovlivnit, jestli naše  (po narození zdravé) dítě bude v budoucnu alergikem. Klíčovou roli v tom hraje jídlo.

Základem je samozřejmě kojení a to přinejmenším celých prvních šest měsíců. Díky tomu se organismus miminka  seznamuje s minimálními dávkami alergenů  a souběžně získává od matky protilátky. Velmi významný je v tomto momentě i zdravý jídelníček u maminky, která by se měla vyhýbat přemíře různých nezdravých jídel a také nadměrnému množství obecně známých alergenů (příkladově se jedná například o čokoládu, citrusy a exotické plody či arašídy). Pokud z různých důvodů nemůžeme kojit, dopřejme dítěti kojenecké mléko až do ukončení prvního roku života.

Z hlediska alergie je nejlepší, když s příkrmy začneme až někdy v sedmém měsíci. Na začátku bychom měli podávat jen jednu surovinu a to v minimálním množství, jako je například jedna až dvě malé lžičky denně. Pečlivě přitom pozorujeme chování dítěte a když uvidíme, že něco odmítá, nevnucujme mu to. Nevymýšlí si, organismus sám vysílá nějaký varovný signál. Po několikadenní přestávce samozřejmě můžeme zkusit podat odmítnutou potravinu znovu. Velmi důležité je začít pomalu a netestovat více různých surovin najednou, protože u různých směsí máme problémy zjistit, co vyvolává případné potíže. Z tohoto důvodu je nejlepší vařit doma a jen v případě naprosté nouze používat připravené vícedruhové příkrmy.

Díte by na začátku svého života mělo dostávat doma vypěstovanou zeleninu. Bohužel to v dnešní době není příliš možné, alternativou jsou různé farmářské trhy a bio prodejny, které převážně prodávají produkty vyráběné výrazně ekologičtějším způsobem než to, co můžeme sehnat v supermarketech a normálních obchodech. Ceny jsou sice vyšší, ale neměla by to být bariéra, protože pro drobečka nepotřebujeme tři kila mrkve, ale stačí nám jedna menší za pár korun. Zeleninu na začátku podáváme vařenou a staráme se, aby byla domácího původu. Velmi opatrně zavádíme ovoce a vyhýbáme se exotickým plodům, času na ně má dost, může je dostávat až se mu plně rozvine imunita.

Vyhýbáme se veškerým polotovarům, umělým dochucovadlům, potravinám obsahujícím glutamát a také všem předem připraveným kořenícím směsím. Používáme pouze panenské oleje nebo máslo, pokud možno omezme kontakt s bílou pšeničnou moukou. Během prvního roku života dítě vůbec nemusí dostávat čokolády a výrobky obsahující kakao, různé ořechy, cukr a sóju. Také bychom měli být opatrní při používání medu, který může zvýraznit chuťové vjemy a dítě později bude mít problém s přirozenou sladkostí ovoce. Také se doporučuje ostražitost při podávání ryb, ty jsou sice zdravé, ale mohou vyvolat alergickou reakci.

  2 Responses to “Jak zabránit rozvoji alergie u dítěte”

  1. Vyplatí se kupovat UVC lampičku?

    • Při alergii na plísně to nemusí být špatný nápad. Ale pokud je dítě zdravé, tak jistý kontakt s bakteriemi a jinými věcmi je spíše žádoucí, ve sterilním prostředí by mu nevznikla imunita.