Kvě 152012
 

Různé rady, jak má člověk správně jíst, nás provází už od narození. Některá doporučení se v průběhu dob mění a to i například na úplný opak původně vyřčeného, ale jiná jsou stále platná již více než sto let. Níže uvádíme desatero pravidel zdravého stolování, jaké se doporučovalo na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

1. jíst by se mělo buď na čerstvém vzduchu nebo s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu. To povzbuzuje chuť k jídlu. V zimě je dobré před jídlem pořádně vyvětrat, v teplejších obdobích je dobré mít v jídelně otevřená okna a nebo jíst přímo venku. Pohled na přírodu a na modré nebe nejen zlepší apetýt, ale také pomůže při trávení.
2. jídla bychom neměli jíst ani příliš horká ani příliš studená. Příliš studené potraviny mohou způsobit žaludeční chřipku a příliš horké – zvláště pokud se to týká polévek – mohou vyvolat žaludeční nevolnosti, v extrémních případech i vředy.
3. nejezme příliš slaná jídla, lékaři zjistili, že přesolování může vést k chudokrevnosti a obezitě.
4. potraviny by měly být na talířích esteticky a ozdobně rozloženy. Povzbuzuje to chuť k jídlu a zlepšuje chuť pokrmu. Nehezky nakrájená a jen tak pohozená krmě má účinek opačný.
5. jídlo je nutno dlouho a pečlivě kousat. Zvláště maso, pokud není pořádně rozkousané, tak leží v žaludku velmi dlouho a vyvolává problémy s trávením. Existují osobní zkušenosti dlouhověkých, že k jejich krásnému dožití přispělo i to, že žvýkali každé sousto více než dvacetkrát.
6. musíme jíst s mírou. Neboli je nutno se najíst, ale ne přejíst.
7. pokud nemáme chuť, je lepší si jedno jídlo odpustit než se k jídlu nutit.
8. pokud jíme tučné potraviny, nezapíjejme je vodou.
9. nepijme během jídla. První nápoj bychom měli podávat nejdříve patnáct minut a spíše až půl hodiny po jídle, kdy již část jídla je strávená. Tekutiny během jídla ředí žaludeční šťávy a zbytečně rozšiřují žaludek.
10. po jídle je nejlepší se na chvíli natáhnout a nebo se trochu přecházet tam a zpět po místnosti (tuto radu již doporučovali staří Římané). Díky tomu se nám bude výrazně lépe trávit.

Jak je docela dobře vidět, většina z toho platí i v dnešních dnech. Někde se sice předkové mírně mýlili u důsledků nevhodného (podle jejich názoru) stolování – viz studené a horké či chudokrevnost. Ale vlastně s výjimkou pití při jídle, kde najdete asi stejný počet odpůrců jako zastánců a to i mezi odbornou veřejností, vše nám napovídá selský rozum a zkušenosti i nyní.