Čvn 212012
 

Poslouchání dítěte, které trápí suchý kašel je utrpením pro každého rodiče. Je mnoho kvalitních léků a prostředků, a to jak přírodních, tak i z laboratoří farmaceutů, které tento problém řeší. Ale každá léčba nějakou dobu trvá a proto je také dobré popřemýšlet, jak nepříjemné kašlání drobečků trochu zmírnit. Mohou v tom pomoci následující recepty na různé mlsy a nápoje.

Dobrý a chutný je hruškový kompot, který připravíme z pěti hrušek a hrstky mandlí. Mandle musíme nejdříve spařit a oloupat a nebo prostě koupit již oloupané. Hrušky zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky – pozor i se slupkou, pod ní je nejvíce živin, kterými potřebujeme navlhčit dětský krček. Nakrájené ovoce a mandle zalijeme třemi hrnky vody, uvedeme do varu a patnáct minut na malém plameni povaříme. Vzniklou tekutinu rozdělíme na tři části a v pravidelných intervalech necháváme dítě pít, hrušky a mandle by mělo taktéž průběžně zbodnout.

Dobrým sladkým jídlem, které může ulevit při problémech se suchým kašlem je krupicová kaše se žloutkem. Budeme potřebovat čtyři lžíce krupicové kaše, půl druhého hrnku tučného mléka, jeden žloutek (samozřejmě tady je nutno pohlídat čerstvost vajec), jedna lžíce medu a případně také špetička kurkumy. Jeden hrnek mléka uvedeme do varu, stáhneme plamen. Ve zbytku mléka rozmícháme krupicovou kaši a za stálého míchání ji přiléváme a poté, stále míchajíce, ještě povaříme dvě minuty až do zhoustnutí. Žloutek velmi pečlivě utřeme s medem (několik minut, měl by začít postupně světlat) a vmícháme do horké kaše, kterou ale již nevaříme. Vše je dobré na konec lehounce okořenit troškou kurkumy.

Zajímavou recepturou, které zmírňuje suchý kašel je mandlový kysel (neboli takový sladký rosol, který se dělá na východ od bývalých československých hranic ). Budeme potřebovat sto gramů mandlí, 1 lžíci kuzu a 1 lžíci medu. Kuzu je japonský rostlinný škrob, je pro tento recept ideální, ale lze ho nahradit i naším klasickým bramborovým škrobem. Oloupané mandle zalijeme vodou (stačí něco kolem skleničky) a necháme odstát přes noc. Druhý den je pečlivě i s tekutinou rozmixujeme na co nejjemnější kašičku. Tu uvedeme do varu na mírném plameni a přidáme škrob kuzu rozmíchaný v troše vody, stálé prudce mícháme a vše povaříme půl minuty. Vypneme hořák, mícháme a po chvíli ještě mls osladíme medem (v nouzi lze i cukrem. Kromě mandlí je možné udělat něco podobného a také léčivého i z hrušek, jen s tím rozdílem, že místo semínek použijeme dvě na drobné kostky nakrájené hrušky, které rozvařujeme přibližně deset minut a pak spojujeme škrobem a sladíme.