Bře 152017
 

Jantar byl považován za magický kámen již od starověku. Talismany a šperky s tímto polodrahokamem měly chránit před bolestmi, závažnými nemocemi i před neštěstím. Jeho významnou pozici potvrzují i archeologové, kteří jantarové předměty objevili i v Tutanchamonově hrobce. I dnes má jantar v přírodní medicíně významnou roli. Ale místo talismanů se z něj většinou vyrábí léčivá tinktura.

Na imunitu i při nachlazení

Lidoví léčitelé jantarovou tinkturu doporučují od podzimu do jara hlavně jako prevenci proti chřipce a nachlazení. Na posílení imunity se vmíchává pár kapek každý večer do teplého čaje. Lze ji použít i zevně. Při silném kašli, zánětu průdušek i horečkách vtíraly naše prabáby tinkturu do zad a hrudníku. Při velmi vysokých teplotách ji navíc ještě vmasírovaly pod kolena. Někteří léčitelé ji předepisují i při potížích s astmatem.

Proti bolestem

Jak je už uvedeno v úvodu, jantar se kdysi doporučoval i proti různým bolestem. Ke stejným účelům se využívá i tinktura. Pokud nás trápí bolest zad nebo svalů, vtíráme ji do postiženého místa. Jestliže máme potíže s migrénou, revmatem nebo bolestmi způsobenými vyšším tlakem, léčitelé doporučují pít denně několik kapek čisté jantarové tinktury na lačný žaludek. Při bolestech hlavy lze malé množství tinktury vtírat doprostřed čela, do spánků a za uši. Podle některých příznivců přírodní medicíny podávání malého množství (pár kapek rozmíchaných v trošce vody) nalačno působí i jako prevence před vznikem různých srdečních onemocnění.

Na trávení i jako antioxidant

Jantar je ve skutečnosti mineralizovaná pryskyřice z jehličnanů, které na naší planetě rostly ve třetihorách. Proto také obsahuje mnoho minerálních látek (například draslík, křemík, hořčík, vápník nebo železo) a přírodních kyselin, které blahodárně působí na trávicí soustavu. Některé z nich také účinkují jako kvalitní antioxidanty, které v rozumné míře mohou zpomalit stárnutí buněk a pomáhají jejich regeneraci. Podle vědeckých výzkumů látky obsažené v jantaru mají antibakteriální účinky.* Extrakt dokázal zabíjet zlatého stafylokoka a přitom nenarušoval přirozenou mikroflóru naší trávicí soustavy.

Recept

Jantarová tinktura se dá v dnešní době bez problémů koupit, ale její cena je relativně vysoká. Zajímavou alternativou je vlastní domácí výroba, která je snadná a výsledný produkt mnohonásobně levnější. Musíme si jen sehnat někde líh a také laciný jantar – lze ho sehnat v podobě drti či miniaturních kamínků prodávaných na váhu. U našich severních sousedů stojí balíček určený na přípravu tinktury přibližně šedesát korun. Padesát gramů úlomků z polodrahokamů velmi pečlivě omyjeme. Pak se je můžeme pokusit ještě částečně rozdrtit a následně jantar přesypeme do láhve z tmavého skla. Necháme ho přibližně dva týdny louhovat v půl litru lihu. Po uplynutí této doby by tinktura měla být hotová. V domácích receptech se většinou nefiltruje, i když je to praktické, pokud ji chceme rozlít do menších lahví a nebo… rovnou udělat druhou várku. Podle klasických návodů je možné kameny použít k výrobě tinktury dvakrát.

* Na tento efekt jantaru vědci přišli mimo jiné díky zkoumání zajímavé poznámky Ephraima Chamberse z první poloviny osmnáctého století. V ní britský encyklopedista uvádí, že mnoha lidem zpracovávajícím v Královci jantary se během morové rány nemoc vyhnula.