Bře 292013
 

S jarem přichází i čerstvé ovoce a zelenina. Určitě by se měly objevit na našich stolech v podobě syrové, vařené, dušené a možná i pečené. No a pokud se to někomu bude zdát málo a nebo má vůči chroupání vitamínů v přírodní podobě nějaké námitky, vždy se je dá zpracovat na nějaký chutný nápoj. A ten, zvláště pokud bude podán s brčkem, ocení i naši nejmenší, kteří jsou často velmi vybíraví.

Kopřivový nápoj se zázvorem a citronem – budeme potřebovat mladé kopřivové listy, dva plátky zázvoru, dva plátky citronu a případně med. Do džbánku vložíme kopřivy se zázvorem a necháme je patnáct minut louhovat, pak k nápoji přidáme citron a rovnou můžeme podávat. Dětem asi budeme muset pití trošku dosladit.

Mrkvový nápoj – odšťavníme tři sklenice šťávy z čerstvé karotky. Ve sklenici, převařené a vychlazené na pokojovou teplotu, vody rozmícháme čtyři lžíce medu a odložíme ji na chladné místo – např. za okno či do spíže, ale ne do lednice. Pomeranč pořádně omyjeme a vydrbeme, ostrouháme z něj trochu kůry a vymačkáme šťávu. Citron také odšťavníme. Všechny tři šťávy spojíme dohromady, přidáme vodu s medem a nápoj rozlijeme do skleniček, které jemně poprášíme nastrouhanou pomerančovou kůrou. Podáváme s brčkem, nechladíme.

Rebarborový nápoj – v hrnci uvedeme do varu jeden litr vody, který osladíme čtvrt sklenkou cukru (med je alternativa, ale pouze z chuťových důvodů, protože varem likvidujeme jeho účinky). Do vroucí vody nasypeme mladou, růžovou, nasekanou na malé kousky rebarboru a povaříme patnáct minut. Přecedíme, po mírném vychladnutí chuť doladíme šťávou z limetky (lze nahradit i citronem). Podáváme vychlazený s brčkem. Pozor, pokud nápoj připravujeme pro děti ti těhotné ženy, buďme opatrní. Mladá rebarbora má vitamíny a minerály, ale čím je starší, tím se v ní zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Její účinky lze částečně omezit dostatečným přísunem mléčných výrobků.

Slaný ředkvičkový koktejl – dva svazečky ředkviček řádně omyjeme, zbavíme lístečků a případně i kořínků a nasekáme na hrubo, případně nastrouháme. Půl svazku kopru a stejné množství pažitky pečlivě umyjeme, oklepeme a nasekáme. Vše umístíme do mixéru, trochu osolíme, přidáme tři sklenice vychlazeného mléka a rozmixujeme. Ihned podáváme.