Čvc 032012
 

Meruňky patří mezi symboly léta. Jejich krásná zlatavá slupka připomíná sluníčko a vůně je si pro každého již od dětství spojená s prázdninami a volným časem. Tyto plody, jsou ale nejen chutné, mají také velmi pozitivní zdravotní účinky a ještě navíc jsou prospěšné pro krásu.

Meruňky nejsou v našem regionu původní. Pochází z Dalekého Východu, přesněji z Číny,  kde byly poprvé člověkem pěstovány již před nějakými čtyřmi tisíci lety. Jednalo se o dosti významnou rostlinu, co potvrzují i různé legendy a pověry, které s ní byly spojeny. V Říši středu se například říkalo, že pokud mladý muž nezasadí alespoň jednu meruňku, zůstane na vždy starým mládencem. Do Evropy přicestoval tento strom i se svými lahodnými plody přes Arménii (jejich barva je součástí vlajky této země), což se odrazilo i v jeho latinském názvu Prunus armeniaca či Armeniaca vulgaris a jeho příchod je spojen s rozpínavostí Římské říše a konfliktu s Peršany. V období starověkého a středověkého temna, tento strom vyžadující dobrou péči a podmínky neměl moc na růžích ustláno. Pěstován byl de facto jen Araby na Pyrenejském poloostrově, co mu přidalo i jistý cejch pohanského či ďábelského ovoce (v sušené podobě byly velmi oblíbeným pamlskem na celém Blízkém Východě). Evropa meruňku začala objevovat výrazně později, ale ještě v šestnáctém století byla ceněna spíše jako ozdobný strom se zajímavými květy než jako chutný a zdravý pamlsek. K jejich rozmachu došlo až ve století následujícím, kdy byly již z čistě praktických důvodů převezeny i do Ameriky. U nás z důvodu velké citlivosti na teplo a světlo byly pěstovány hlavně na jižní Moravě, dnes se ale rozšířily i do Čech.

Ovoce je velmi chutné a jíme je syrové i sušené či v různých kompotech,  zavařeninách, koláčích a knedlících. Mezi významné pozitivní zdravotní účinky se dá zařadit vysoký obsah vitamínu C – na pokrytí naší celodenní spotřeby stačí jedna sklenice šťávy z meruněk. Kolem sta gramů sušených plodů zase má pro nás celodenní zásobu tzv.  Áčka. Vitamíny ze skupiny B, které v tomto ovoci můžeme najít, mají na člověka pozitivní vliv. Pomáhají nás uklidňovat, léčí nespavost a jsou výborným pomocníkem při boji s každodenními stresy. Beta karoten v meruňkách podle mnoha průzkumů může omezovat vznik rakoviny a brzdit její rozvoj (zvláště pokud jde o rakovinu dutiny ústní).  Meruňky se doporučují osobám s nemocným srdcem a vůbec každému, kdo má potíže s oběhovou soustavou. Jejich draslík snižuje vysoký tlak.  Sušené byly již od dávných dob považovány za skvělé léčivo při anémii neboli chudokrevnosti. Mají vysoký obsah železa. Jsou zásadité a bývají doporučovány při potížích s metabolismem, překyselení a nebo při kolikách. Seznam léčivých účinků tohoto ovoce je opravdu velmi rozsáhlý, proto by se v sezóně měly stát součástí našeho jídelníčku a mimo sezónu bychom si občas měli dopřát sušené ovoce. Jediné, co si vychutnávat nemusíme, jsou meruňková jadérka. Kdysi se považovaly za docela zajímavou náhražku mandlí, ale tělo při jejich zpracovávání začíná vytvářet kyanid, takže může dojít k otravě. Obsahují i zdraví prospěšné látky, ale konzumace musí být velmi omezená, něco jako u léků. Jakoukoliv konzumaci je dobré konzultovat s odborníkem a u dětí bychom se měli tomu úplně vyhnout. Šlo by sice nastavit i neškodlivou dávku, ale zároveň bychom je učili, že je to jedlé. A kdo ví, co by pak dělaly někde bez dozoru.

Meruňky jsou využívány také kosmetickým průmyslem. Meruňkový olej je častou součástí mnoha krémů a balzámů, protože pomáhá regenerovat a navlhčovat pokožku. Rozdrcená jadérka jsou přidávána do prostředků  na mastnou pleť a do peelingů. Esenciální oleje neboli silice z meruněk jsou častou součástí různých „vonítek“ neboli náplní do pohlcovačů zápachu, kadidel a svíček. Kráse můžeme pomoci i pouhou konzumací tohoto ovoce (a to jak v čerstvé tak i v sušené podobě). Navíc si můžeme připravit meruňkovou masku, která podpoří čerstvý a zdravý vzhled naší tváře. Dvě až tři oloupané meruňky rozmixujeme (měli bychom získat tak půl sklenice pyré) a přidáme k nim půl sklenice teplého mléka a jednu lžíci medu. Smíchané suroviny naneseme na tvář, necháme dvacet minut působit a po uplynutí této doby pleťovou masku omyjeme teplou vodou.  Další pleťová maska pomůže navlhčit pokožku. Připravíme ji ze dvou rozmačkaných meruněk, rozmačkané půlky banánu, žloutku a lžíce medu. Po čtvrt hodině působení opláchneme. Třetí pleťovou masku z tohoto ovoce můžeme použít na pokožku podrážděnou nadměrným opalováním. Čtyři meruňky rozmixujeme se dvěma lžícemi olivového oleje, směs naneseme na nadměrně opálená místa, necháme patnáct minut působit a poté ji vlažnou vodou opláchneme.