Zář 202015
 

Už předkolumbovští indiáni si všimli, že semínka jojoby mají zajímavé vlastnosti. Ohřívali je, drtili a vzniklou hmotu používali na vlasy a také místo různých léčivých krémů a mazadel založených na zvířecích tucích. Jistou zajímavostí je i fakt, že jojobový olej má takové vlastnosti, že v kosmetice dokázal nahradit olej z vorvaňů a tím do jisté míry přispívá i k ochraně našich největších savců.

Větší yyužívání jojoby nechrání jen velryby. Přispívá i k ochraně žraloků, protože obsahuje skvalen, který se jinak získává z žraločích jater. Ten zabezpečuje kůži před vysušováním a má antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Samozřejmě jako i v jiných olejích je v oleji jojobovém vysoký obsah vitamínu E, který je velmi kvalitním přirozeným antioxidantem a také nenasycené kyseliny (vitamín F), díky kterým kůže pomaleji stárne, rychleji se regeneruje a je výrazně lépe hydratovaná.

Jojobový olej má více výhod, díky kterým se doporučuje při péči o pleť. Dobře se vstřebává a jak už bylo zmíněno, pomáhá hydratovat pokožku. Je vhodný i pro lidi trpící akné a ty, kteří mají hodně citlivou pleť. Můžeme ho najít i přípravcích proti celulitidě a na strie, čistý může velmi dobře zastoupit balzámy (a nebo ho můžeme do oblíbeného balzámu trochu přimíchat). Doporučuje se ho natírat do kůže v místech, kde ji více vystavujeme atmosférickým vlivům a také tam, kde ji pravidelně otíráme (lokty, chodidla nebo např. ruce). Lze ho také používat místo pomády.

Dá se ho také smíchat s kondicionérem, vlasy budou potom výrazně měkčí, lesklejší a lépe vyživené. Je vhodný pro lámavé a přesušené vlasy a také pro lidi, kteří mají problémy s lupy. Čistý jojobový olej můžeme jemně vetřít (nebo spíše vmasírovat) do kůže na hlavě přibližně půl hodiny před mytím vlasů. Pokud máme vlasy hodně zničené, je lepší je nejdříve navlhčit, pak na ně nanést olej, zabalit do fólie a teplého ručníku a nechat účinkovat kolem hodinky. Pak je omyjeme nějakým jemným (ideální jsou dětské) šampónem. Samozřejmě když účinkuje na vlasy, tak je vhodný i pro nehty. Doporučuje se lidem, kteří je mají hodně křehké a často se jim lámou nebo štěpí.

Info: Jedna pikantnůstka na konec, jojobový olej je vlastně… vosk.