Říj 182013
 

Nekorunovaným králem koření je samozřejmě pepř. Ale tam kde je král, měla by být i královna. Za tu se velmi často považuje právě kardamom. Jedná se o plody  kardamovníku obecného, rostliny pocházející z Kardamomských hor – jejich název vysvětluje, proč často používaná forma kardamon není správná, i když je u nás pro jednodušší výslovnost velmi zažitá. Podívejme se na možnosti použití tohoto koření v kuchyni a také na to, jaké má zdravotní účinky.

Kardamom má dvě varianty, černou a zelenou. Ta první je nedílnou součástí indické, čínské, vietnamské či japonské kuchyně, hodí se hlavně pro výrazně kořeněná jídla. Druhá je pro svou nasládlou orientální chuť oblíbenější v jižní Asii. Ačkoliv většina lidí u nás kupuje koření mleté, i v tomto případě bychom si měli semínka rozdrtit sami až těsně před vařením. Využití kardamomu v kuchyni je opravdu velmi široké. Samozřejmě patří do různých orientálních pokrmů, ale to rozhodně není všechno. Můžeme ho přidávat do pečiva, různých sladkostí, zmrzlin, v Německu dolaďuje i chuť některých uzenin.  Výtečný je i při dochucování pečeného ovoce, kompotů a různých ovocných salátů. Nebojme se jím okořenit i čaj nebo kávu, přidá těmto nápojům velmi příjemné aroma a navíc zlepší jejich účinek na trávení.

Jako téměř každé koření, i kardamom byl od pradávných dob používán také jako léčivo. Dnešní věda potvrdila, že jeho účinné látky uvolňují křeče v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici, podporují nervovou soustavu, a účinkují mírně močopudně. Také působí antibakteriálně, antimykoticky a jako antivirotikum. Je vhodný téměř pro každého, opatrnost se doporučuje jen lidem, kteří mají nějaké problémy se žlučníkem. Z kardamomu se nejčastěji v domácích podmínkách připravuje nálev, který uděláme tak, že jednu lžičku koření zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme pod pokličkou louhovat zhruba patnáct minut. Tento nápoj je ideální při problémech s trávením, podáváme ho třikrát denně před každým hlavním jídlem. Můžeme ho také kloktat při bolestech krku nebo popíjet s medem (teplý, ale ne horký) během nachlazení – pokud nás trápí nějaká chřipka, přisypávejme špetku koření do téměř každého nápoje či jídla, které během nemoci konzumujeme.