Úno 122016
 

Kaštanová mast se již stovky let řadí k nejoblíbenějším lidovým přípravkům používaným na křečové žíly. Existuje mnoho různých domácích receptů na její výrobu, my se podíváme na dva. U prvního hlavní surovinou budou plody kaštanu u druhého pro změnu léčivé látky budeme získávat z květů.

Recept na mast z plodů kaštanu

Nakrájíme si nebo nasekáme na drobné kousíčky patnáct kaštanů a nasypeme je do hrnce. Přidáme dvě lžíce sušeného heřmánkového květu a dvě lžíce květů jeřábu. Všechno zalijeme třemi sklenicemi husího sádla (mimochodem tento zvířecí tuk je sám o sobě velmi zdravý), dáme na sporák a velmi opatrně ohříváme asi čtyřicet pět minut – nesmí se nám nic připalovat ani škvařit ani bublat. Poté hrnec odstavíme a necháme přinejmenším do druhého dne suroviny louhovat. Nakonec ji ještě jednou opatrně ohřejeme a přecedíme do připravených nádobek (nezapomeňme suroviny pořádně vymačkat).

Recept na mast (olej) z kaštanových květů

Do hrnce nalijeme tři sta mililitrů oleje (výběr záleží na nás, při rozhodování se můžeme řídit i tím, jestli přidá masti další léčivé nebo kosmetické vlastnosti) a tři sta mililitrů směsi lihu s vodou připravené v poměru jedna ku jedné. Tekutinu ohřejeme na čtyřicet stupňů a nadrobíme do ní dvacet květů. Zamícháme, přikryjeme pokličkou a na velmi malém ohni (a nebo možná pro jistotu ve vodní lázni) ohříváme všechno hodinu – teplota budoucí kaštanové masti by se měla v této fázi držet neustále přibližně na oněch čtyřiceti stupních. Každou čtvrt hodinku promícháváme. Nádobu odložíme do druhého dne, pak všechno přecedíme, květy ještě pořádně vymačkáme a hotové léčivo nalijeme do lahve. Před každým použitím musíme flašku pořádně protřepat, protože olejová a lihová část se budou s postupem času oddělovat.

Obě masti můžeme používat nejen na křečové žíly. Hodí se i na bolavé či unavené nohy, obecně zlepšuje oběh krve v dolních končetinách, používá se na strie a její aplikace přináší úlevu při některých problémech s hemeroidy.